Weekendowa Piekarnia w tym miesiącu zaproponowała dwa chlebki..upiekłam jeden..no prawdę mówiąc 2 ale z jednego przepisu..i jak na złość ciasto nie chciało mi za bardzo rosnąć , ale chlebek wyszedł.Jeden posypałam sezamem, a drugi bez..
Żródło: Przepis z książki "The Big Book of Bread" Anne Sheasby
- 800 g mąki orkiszowej jasnej lub razowej
- 2 łyżeczki soli
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 600 ml ciepłej wody
- ziarna sezamu do posypania chleba
Przygotowanie:
Przygotować dwie 900 gramowe foremki.
W misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Zrobić pośrodku dołek, wlać wodę, oliwę i miód.
Wyrabiać energicznie przez 5-10 minut , aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski (choć może pozostać lekko klejące).
Dobrze wyrobione ciasto podzielić na dwie części, wypełnić do połowy każdą foremkę, dobrze dociskając do narożników.
Posmarować wodą lub mlekiem, posypać sezamem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie do krawędzi foremek (około 1 godz).
Piec w 200 st C 40-50 minut.
Przygotować dwie 900 gramowe foremki.
W misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Zrobić pośrodku dołek, wlać wodę, oliwę i miód.
Wyrabiać energicznie przez 5-10 minut , aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski (choć może pozostać lekko klejące).
Dobrze wyrobione ciasto podzielić na dwie części, wypełnić do połowy każdą foremkę, dobrze dociskając do narożników.
Posmarować wodą lub mlekiem, posypać sezamem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie do krawędzi foremek (około 1 godz).
Piec w 200 st C 40-50 minut.
Piękne chlebki;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń