Karnawał trwa... i u mnie kolejne pączki .Robi je ciut inaczej..i są pracochłonne , ale warto... Przepis na te pączki [pączki Wolfganga Süpke]znalazłam na blogu Domowe Wypieki. Przepis cytuję za autorką bloga.Moje jedyna zmiany to sprawdzony i bardzo prosty sposób formowania pączków.Ciasto podsypuję mąką ,rozwałkowuję na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką wycinam krążki. Na połowie krążków układam malutką łyżeczką (taką do kawy) konfiturę. Zlepiam brzegi i nadmiar ciasta odcinam tą samą szklanką.Zrobiłam również pączki serca.
- 1 kg mąki pszennej
- 350ml mleka
- 80g drożdży
- 150g masła
- 100g cukru
- 10g soli
- 100g żółtek (w zależności od wielkości jajek, u mnie 7 sztuk)
- 100g jajek ( u mnie 2 sztuki)
- olej do smażenia
- 500g mleka
- 100g cukru
- 80g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 300g likieru jajecznego lub Baileys, albo krem czekolado- orzechowy typu Nutella
Z 500g mąki, lekko ciepłego mleka i drożdży zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 45min. do wyrośnięcia.
Kolejno dodać resztę składników i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. (Zagniatać intensywnie przez ok. 10min.) Ciasto pozostawić w misce przykryte ściereczką. Po 15 min. ciasto zagnieść zbierając ciasto od zewnątrz miski do środka. (Ciasto ma być sprężyste). Ponownie przykryć i po 15 min. zagnieść w ten sam sposób. Przykryć i pozostawić na 10min.
Odrywać z ciasta kawałki ważące po 80g i formułować z nich okrągłe kulki. Kule układać na lekko posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 45min.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku, po 2- 3 min. z każdej strony. Każdą stronę smażyć 2 razy. (Oleju musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się pośrodku charakterystyczny biały pasek. Jeśli zanurzymy pączka na chwilkę w oleju i podsmażymy lekko ten pasek, wówczas po upieczeniu pasek się nie zapadnie i pączki nie stracą kształtu).
Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
Przygotować nadzienie. Trochę mleka (ok. ½ szklanki) wymieszać z cukrem i budyniem. Resztę mleka zagotować i dodać wymieszany budyń. Ugotować gęsty budyń, ciągle mieszając. Od razu dodać likier, albo krem czekoladowy i wymieszać. Nadzienie przełożyć do szprycy z długą końcówką do nadziewania i wstrzyknąć nadzienie do pączków.
Pączki posypać cukrem pudrem (najlepiej jeszcze lekko ciepłe), polukrować lub polać roztopioną czekoladą. Przepis dodaję do akcji Tłusty Czwartek 2012.
Pączek serce świetny, jak go tak uformować?
OdpowiedzUsuńJa wycinałam foremką w kształcie serca.
Usuńłał jak ten zylukły?
OdpowiedzUsuń