Pączki Wolfganga Süpke



Karnawał trwa... i u mnie kolejne pączki .Robi je ciut inaczej..i są pracochłonne , ale warto... Przepis na te pączki [pączki Wolfganga Süpke]znalazłam na blogu Domowe Wypieki. Przepis cytuję za autorką bloga.Moje jedyna zmiany to sprawdzony i bardzo prosty sposób formowania pączków.Ciasto podsypuję mąką ,rozwałkowuję na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką wycinam krążki. Na połowie krążków układam malutką łyżeczką (taką do kawy) konfiturę. Zlepiam brzegi i nadmiar ciasta odcinam tą samą szklanką.Zrobiłam również pączki serca.
  • 1 kg mąki pszennej
  • 350ml mleka
  • 80g drożdży
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 10g soli
  • 100g żółtek (w zależności od wielkości jajek, u mnie 7 sztuk)
  • 100g jajek ( u mnie 2 sztuki)
  • olej do smażenia
Nadzienie ( Süpke podaje składniki w gramach, ale można dać w ml):
  • 500g mleka
  • 100g cukru
  • 80g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 300g likieru jajecznego lub Baileys, albo krem czekolado- orzechowy typu Nutella
Z 500g mąki, lekko ciepłego mleka i drożdży zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 45min. do wyrośnięcia. 
Kolejno dodać resztę składników i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. (Zagniatać intensywnie przez ok. 10min.) Ciasto pozostawić w misce przykryte ściereczką. Po 15 min. ciasto zagnieść zbierając ciasto od zewnątrz miski do środka. (Ciasto ma być sprężyste). Ponownie przykryć i po 15 min. zagnieść w ten sam sposób. Przykryć i pozostawić na 10min.
Odrywać z ciasta kawałki ważące po 80g i formułować z nich okrągłe kulki. Kule układać na lekko posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 45min.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku, po 2- 3 min. z każdej strony. Każdą stronę smażyć 2 razy. (Oleju musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się pośrodku charakterystyczny biały pasek. Jeśli zanurzymy pączka na chwilkę w oleju i podsmażymy lekko ten pasek, wówczas po upieczeniu pasek się nie zapadnie i pączki nie stracą kształtu).
Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
Przygotować nadzienie. Trochę mleka (ok. ½ szklanki) wymieszać z cukrem i budyniem. Resztę mleka zagotować i dodać wymieszany budyń. Ugotować gęsty budyń, ciągle mieszając. Od razu dodać likier, albo krem czekoladowy i wymieszać. Nadzienie przełożyć do szprycy z długą końcówką do nadziewania i wstrzyknąć nadzienie do pączków.
Pączki posypać cukrem pudrem (najlepiej jeszcze lekko ciepłe), polukrować lub polać roztopioną czekoladą. 




Przepis dodaję do akcji  Tłusty Czwartek 2012.





Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.