Chleb francuski

Piekłam już dwa razy taki chlebek..bardzo szybko się robi i nie trzeba czekać na wyrastanie.Można zostawić ciasto w lodówce na noc i rano upiec na śniadanie, ale wtedy należy użyć połowy drożdży.Mój pierwszy chlebek popękał..ale był smaczny..
  • 2 szkl. wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 80 dkg mąki
  • 2 łyżki ziarna sezamu
  • 2 łyżeczki soli
  •  tłuszcz i sezam do formy
Wodę podgrzać do 37 stopni.Drożdże wkruszyć do miski, zalać wodą i mieszać aż drożdże się rozpuszczą.Dodać olej, wsypać mąkę , sól i sezam.Zagnieść  gładkie ciasto.Formę wysmarować tłuszczem i wysypać sezamem.Wyłożyć ciasto i wstawić do zimnego piekarnika na środkowy poziom.Nagrzać piekarnik  do 250 stopni i piec około 35 minut.Wystudzić na kratce.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.