Pyszne ciasto..najlepsze następnego , wtedy placki zmiękną..Przepis znaleziony na blogu Dorotki.
Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki
- pół szklanki cukru pudru
- 15 dag miodu
- pół kostki masła lub margaryny
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części. Dwie identyczne prostokątne formy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 32 x 22 cm, ale może być trochę większa). Jedną część rozwałkować/wcisnąć w formę i piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta. Ostudzić.
Składniki na krem:
- pół litra śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
Śmietanę ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną.
Ponadto:
- 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (gotowana pod przykryciem 3 godziny) lub gotowa masa kajmakowa z puszki
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich
Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę toffi (kajmakową), posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce.
* blaty do ciasta można upiec nawet kilka dni wcześniej; ciasto jest z miodem, więc wymaga leżakowania, by zmiękło; przygotowywać minimum dzień wcześniej.
krem ze śmietanki, pycha!
OdpowiedzUsuńlubię wszystko co z toffi:)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńToffi jest idealne na ten mróz;D Poproszę kawałek tego pysznego ciasta:)
OdpowiedzUsuń