Chleb pszenny na ziarnku drożdży

Przepis na taki chlebek znalazłam tutajAsiek   znalazła na blogu Elizy.no i ja musiałam spróbować...Ja również nie mam rzymskiego garnka , więc upiekłam tak jak Asiek w tortownicy.Na zdjęciu nie wygląda zbyt okazale.., wiadomo jak wygląda chleb ukrojony wyjęty z piekarnika , ale nie mogłam się powstrzymać...a zresztą nie wiem czy później zdążyłabym zrobić zdjęcie...
Składniki na spory bochenek:
  • 625g mąki pszennej (typ 650)
  • 500 ml letniej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • świeże drożdże wielkości ziarna grochu ( ok. 4g)
Przygotowanie chleba należy zacząć najlepiej wieczór przed pieczeniem.
Mąkę wsypać do misy miksera, wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w wodzie, wlać do mąki i wyrobić luźne ciasto. Odstawić na 12 – 14 godzin. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę wysypana mąką i wyrobić. Ciasto jest luźne i dość klejące.  Odstawić na 20 minut. Następnie rozciągnąć ciasto tak, aby uzyskać kształt prostokąta. Złożyć w pionie 1/3 ciasta od góry do środka i to samo od dołu do środka. Następnie czynność powtórzyć w poziomie. Uformować bochenek i włożyć do formy, w której będzie wyrastał[ garnek rzymski lub tortownica o średnicy 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia.] Odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).Temperaturę w piekarniku ustawić na 240°C i od razu wsadzić chleb. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb postukany od dołu wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce.

Komentarze

  1. :) Piękny :) Prawda że pyszny ? :) Cieszę się że skorzystałaś z przepisu :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję..a pyszny to fakt..na pewno upiekę jeszcze nie raz..równiez pozdrawiam..

      Usuń
  2. ostatnio mam faze na domowe,pachnące chleby;)Twój wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ..dziękuję bardzo..mnie tez ostatnio naszło na domowe chleby..mam już następny przepis do wypróbowania.. może jutro wypróbuję..

      Usuń
  3. Taki piękny na ziarnku wyrósł...muszę wypróbować ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również nie mogę się doczekać, kiedy chleb do końca wystygnie i zawsze mu piętkę skubnę:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.