Przejdź do głównej zawartości
Robiłam takie ciasto już kilka razy, ale zawsze piekłam ciasto specjalnie do bajaderki. a tym razem zużyłam resztki ciast pozostałych po świętach
- 900 g blatów biszkoptowych
- 1/2 szkl.mleka
- 1/2 szkl. cukru
- ½ szklanki rodzynek, wcześniej namoczonych
- 1 słoik gęstego dżemu lub konfitury [ ok. 350 g]
- 125 g masła
- olejek rumowy lub migdałowy
- 4 łyżki kremu czekoladowo - orzechowego
- 3 łyżki kakao
- 1 gotowy blat biszkoptowy [ u mnie kakaowe herbatniki]
Kawałki ciast drobno posiekać. Cześć ciasta można zostawić w większych kawałkach lub dodać połamane suche herbatniki.Zagotować mleko, dodając cukier, masło i kakao, mieszając do połączenia się składników. Przestudzić i dodać razem z konfiturą kremem orzechowo-czekoladowym, olejkiem do pokruszonych ciastek. Dodać rodzynki lub inne bakalie. Wyrobić na jednolitą masę.Przygotowaną masę można formować w kulki i obtaczać w wiórkach bądź orzechach lub przygotować prostokątną( kwadratową) formę wykładając ją folią spożywczą,. Dopasować wielkość blatu i przesmarować go konfiturą. Nałożyć masę, wyrównać powierzchnie, przykryć folią i schłodzić w lodówce. Kiedy lekko stwardnieje połać dowolną polewą i ozdobić wedle uznania.
Źródło- klik..
Przepis dodaję do akcji:
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.