Bajaderka

Robiłam takie ciasto już kilka razy, ale zawsze piekłam ciasto specjalnie do bajaderki. a tym razem zużyłam resztki ciast pozostałych po świętach
  • 900 g blatów biszkoptowych
  • 1/2 szkl.mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • ½ szklanki rodzynek, wcześniej namoczonych
  • 1 słoik gęstego dżemu lub konfitury [ ok. 350 g]
  • 125 g masła
  • olejek rumowy lub migdałowy
  • 4 łyżki kremu czekoladowo - orzechowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 gotowy blat biszkoptowy [ u mnie kakaowe herbatniki]
Kawałki ciast drobno posiekać. Cześć ciasta można zostawić w większych kawałkach lub dodać połamane suche herbatniki.Zagotować mleko, dodając cukier, masło i kakao, mieszając do połączenia się składników. Przestudzić i dodać razem z konfiturą kremem orzechowo-czekoladowym, olejkiem do pokruszonych ciastek. Dodać rodzynki lub inne bakalie. Wyrobić na jednolitą masę.Przygotowaną masę można formować w kulki i obtaczać w wiórkach bądź orzechach lub przygotować prostokątną( kwadratową) formę wykładając ją folią spożywczą,. Dopasować wielkość blatu i przesmarować go konfiturą. Nałożyć masę, wyrównać powierzchnie, przykryć folią i schłodzić w lodówce. Kiedy lekko stwardnieje połać dowolną polewą i ozdobić wedle uznania.
Źródło- klik..
Przepis dodaję do akcji:





Komentarze