Galareta drobiowo - wieprzowa..
- 1 golonka
- 1 kurczak
- 2 nóżki
- cebula
- marchew
- pietruszka
- liście laurowe
- ziele angielskie
- vegeta
- sól, pieprz
Mięso umyć i włożyć do garnka, dodać obrane i umyte warzywa. Dodać ziele angielskie i listki laurowe, zalać wodą, posolić . Zbierać szumowiny i gotować do miękkości mięsa [ kurczaka wyjąć szybciej]. Mięso i warzywa wyjąć.Po wystygnięciu mięsa usunąć kości i pokroić.Dodać do odcedzonego wywaru i jeszcze gotować przez około 5 minut, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.Wylać do salaterki i odstawić do lodówki aby stężała.
jestem zagorzałą fanką galarety!
OdpowiedzUsuńuwielbiam wieprzową i drobiową, chyba w zasadzie każdy rodzaj galarety (byle by była bez groszku...) :)
wygląda super, muszę niedługo zrobić...
To mi uzmysłowiło, że dawno nie jadłam galarety:) Pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku.
OdpowiedzUsuńJa własnie też dawno nie jadłam. Bardzo lubię galaretę, a szczególnie bez dużych ilości mięsa i marchwi ;)
OdpowiedzUsuń