Składniki na 12 sztuk:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 150 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 180 g jogurtu naturalnego
- 10 łyżek oleju
- 6 łyżek płynnego miodu
- 12 łyżeczek kwaśnego dżemu ( u mnie porzeczkowy)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka śmietanki
W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, sodę, przyprawy, cukier i kakao, w drugim łączymy ze sobą składniki mokre: jajka, jogurt, miód i olej. Suche składniki dodajemy do mokrych - mieszamy niedługo, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami (ja użyłam silikonowej formy, więc nie wykładałam jej już papilotkami). Każdy otwór wypełniamy do połowy ciastem, następnie delikatnie kładziemy po 1 łyżeczce dżemu i jeszcze po 1 łyżce ciasta na górę.
Muffinki pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 st. Następnie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy jeszcze na 5 minut w blaszce, po czym studzimy zupełnie na metalowej kratce.
Gotowe mufiinki polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub też ozdabiamy wg uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.