Piernikowe mufiny z kwaśnym dżemem porzeczkowym

Przepis znaleziony na blogu Chocoholiczki. Cytuję za autorką, a u mnie mufiny były bez kakao..po prostu zapomniałam dodać..

Składniki na 12 sztuk:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 10 łyżek oleju
  • 6 łyżek płynnego miodu
Dodatkowo:
  • 12 łyżeczek kwaśnego dżemu ( u mnie porzeczkowy)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka śmietanki


W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, sodę, przyprawy, cukier i kakao, w drugim łączymy ze sobą składniki mokre: jajka, jogurt, miód i olej. Suche składniki dodajemy do mokrych - mieszamy niedługo, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami (ja użyłam silikonowej formy, więc nie wykładałam jej już papilotkami). Każdy otwór wypełniamy do połowy ciastem,  następnie delikatnie kładziemy po 1 łyżeczce dżemu i jeszcze po 1 łyżce ciasta na górę.
Muffinki pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 st. Następnie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy jeszcze na 5 minut w blaszce, po czym studzimy zupełnie na metalowej kratce.
Gotowe mufiinki polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub też ozdabiamy wg uznania.


Przepis dodaję do akcji Korzenny tydzień.




Komentarze