Racuszki zakroczymskie



Kolejną propozycją do akcji Gotujemy po polsku IV są racuszki zakroczymskie. Przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska.


  • 2 jajka
  • 1 szkl.jogurtu naturalnego
  • 25 dkg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Żółtka, jogurt, sól i mąkę z proszkiem do pieczenia wyrobić mikserem na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.Podawać ze śmietaną lub posypane cukrem pudrem.





Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.