Sałatka z kapusty z ziemniakami i śledziem


Robiłam sałatkę warzywną  i zostały ugotowane ziemniaki, więc postanowiłam zrobić taką oto sałatkę a przepis znalazłam w książce Kuchnia Polska i dodaję do akcji Gotujemy po polsku IV.

  • 20 dag kapusty kiszonej
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 śledź
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • cukier
  • pieprz
  • sól
Śledzia wymoczyć, oczyścić ze skóry i ości, pokroić w cienkie paski. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupin, pokroić w drobną kostkę, odrobinę posłodzić.
Rybę, ziemniaki, cebulę, kapustę kiszoną dokładnie wymieszać w salaterce. Następnie polać olejem połączonym z musztardą, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Zamiast ziemniaków w sałatce można wykorzystać ugotowaną drobną fasolę perłową.

Komentarze

  1. takiej sałatki jeszcze nie widziałam, z pewnością jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledzik... mniam! Czasem mam ochotę na coś słonego, myślę, że takie danie byłoby idealne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.