Bigos


Moją pierwszą propozycją do akcji Gotujemy po polsku IV, której patronem jest serwis z pierwszego tłoczenia jest oczywiście bigos..ja robię zawsze większą porcję...


  • 2 kg kapusty kiszonej 
  • 1 mała główka kapusty białej 
  • 1 kg mięsa [ boczku, kiełbasy, resztek wędlin itd] 
  • 2 cebule 
  • koncentrat pomidorowy 
  • sól, pieprz, majeranek , ziele, liście laurowe 
Kiszoną kapustę opłukać jeśli jest zbyt kwaśna, odcisnąć i pokroić. Wlać zimnej wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe . Przykryć, zagotować i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby podlewając wodą.Słodką kapustę poszatkować, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do miękkości. Odcedzić, przełożyć do ugotowanej kapusty kiszonej, wymieszać.Mięso razem z boczkiem pokroić w niedużą kostkę, włożyć na patelnię, dodać 1 łyżkę smalcu i podsmażyć na rumiano, przykryć i dusić do miękkości w razie potrzeby podlewając wodą. Miękkie mięso przełożyć do kapusty.Cebule pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki i usmażyć na łyżce smalcu. Dodać do kapusty z mięsem.Wszystkie składniki wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Gotować razem jeszcze przez 5-10 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Komentarze