Gołąbki w bigosie


Jakiś czas temu znalazłam przepis na bigos z gołąbkami..zawsze robiłam albo bigos albo gołąbki a tu dwa w jednym..co prawda nie są to prawdziwe gołąbki [ robiłam podobne gołąbki inaczej robione. ] ale gołąbki i to w bigosie...Przepis znaleziony tutaj i cytuję za autorką.


GOŁĄBKI:
  • 2 torebki ryżu
  • cebula
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • pół główki małej kapusty
  • jajko
  • sól, pieprz
  • majeranek
BIGOS:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • pętko kiełbasy
  • duża cebula
  • liścia laurowe
  • kostka rosołowa
  • papryka słodka
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • majeranek 
Ryż ugotować jak na opakowaniu. Mięso doprawić solą, pieprzem, majerankiem, vegetą. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Wrzucić do mięsa. Kapustę pokroić, sparzyć, dodać do mięsa. Wszystko wymieszać z przestudzonym ryżem. Jeśli jest za rzadkie można dosypać bułki tartej. Formować podłużne kotlety i smażyć.Kapustę kiszoną wypłukać i ugotować. Kiełbasę pokroić w plastry, cebulę w kostkę, dodać do kapusty. Prażyć aż wszystko zmięknie. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką, dodać liście laurowe. Kostkę rosołową rozpuścić i wlać do bigosu, zaprawić koncentratem pomidorowym, dalej prażyć.W saganku na dnie ułożyć liście kapusty, na liście wyłożyć warstwę bigosu. Ułożyć usmażone gołąbki, znów bigos, i kolejną warstwę gołąbków. Na wierzch wyłożyć resztę bigosu i przykryć liśćmi kapusty.Na koniec zrobić sos, rozpuścić w szklance ciepłej wody kostkę rosołową i wymieszać z koncentratem. Wlać do saganka. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok 40 minut.

    Komentarze