Postanowiłam spróbować zrobić mleko skondensowane...okazało się, że to całkiem proste...
- 50 g masła
- 220 g cukru
- 250 ml wody
- 200 g mleka w proszku
Cukier, masło i wodę gotować na małym ogniu. Kiedy cukier się już rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i dodawać partiami (po 50g) mleko w proszku, wciąż mieszając.
Ostudzić, przechowywać w lodówce.
Jutro przepis na wykorzystanie tego mleka...
bardzo mis ie psodobal ten pomysl :) A ile potem takiego mleka wychodzi?
OdpowiedzUsuńa ja juz wiem, do czego je wykorzystam...chetnie wyprobuje przepis
OdpowiedzUsuńTeż zahaczyłam oko na tym przepisie. Jest bardzo łatwe i proste w zrobieniu a już najbardziej cieszy przepis jak potrzebujemy a nie mamy pod ręką. Wystarczy parę składników i jest :)
OdpowiedzUsuńkarto_flana -tego mleka wyszło ciut więcej niż pół litra..
OdpowiedzUsuńbijana- cieszę się ,że wypróbujesz...
kuchennefascynacje- zgadza się...łatwe i proste ..no i jak potrzebne to w każdej chwili można zrobić...
no patrz, rzeczywiście proste, a ja mam tyle mleka w proszku w domu!
OdpowiedzUsuńA to ciekawostka:) To czekamy na przepis z jego wykorzystaniem.
OdpowiedzUsuńBożenko, nie miałam pojęcia że tak łatwo można je zrobić samemu. Rewelacja. Przepis napewno się przyda. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńProszę ,jak pięknie to wymyśliłaś, nie myślałam nigdy że takie mleko można w domu zrobić:)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńMam takie pytanko- bo potrzebne mi mleko skondensowane do zrobienia likieru kawowego i czy to robione się nadaje ( tu jest masło, więc nie wiem czy po leżakowaniu alkoholu przez np.miesiąc się ono nie zepsuje i cały likier do wywalenia będzie no i czy się nie zetnie ? ) proszę o pomoc oraz czy jak chcę niesłodzone to nie dodaję cukru ?pozdrawiam i z góry dziękuję.
idealne do krówek xd
OdpowiedzUsuńA u mnie nie wyszło.. Nie wiem, co zrobiłam nie tak, bo robiłam wg przepisu, a było grudkowate i miało taki... mało mleczny smak. Możesz napisać, jakiej firmy składników używasz?
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, że nie wyszło..ja w sumie nie pamiętam jakiej firmy mleka użyłam..robiłam je dawno temu..a jakiego mleka użyłaś? granulowanego?
UsuńBożenko, stokrotne dzięki za przepis. Mleko jak z dzieciństwa. "Uratowałaś" mi pomysł na Key Lime Pie. Zapraszam do mnie na "degustację". Pozdrawiam. Danusia :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/11/slodzone-mleko-skondensowane/#more-4880