Dyniowe babeczki z glazurą dyniową

Przepis na te babeczki znalazłam na blogu Dorotki.
  • 230 g masła
  • 1 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 1 szkl. puree z dyni
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, składniki suche (mąka, cynamon, soda) przesiane.
Masło utrzeć mikserem na lekką, puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia składników po każdym dodaniu.
Śmietanę, puree z dyni, ekstrakt z wanilii wymieszać. Dodawać do masy maślanej, na zmianę z przesianymi składnikami suchymi, miksując do połączenia.
Foremki na babeczki (z kominkami lub bez) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości foremek.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka (jeśli zdecydujecie się upiec jedną dużą babkę, pieczenie będzie trwało dłużej, około 60 minut). Wyjąć, przestudzić.


Glazura dyniowa:
  • 1 szklanka cukru pudru (lub mniej)
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować, rozbijając powstałe grudki (można blenderem). Chwilę pogotować, zdjąć z palnika. Polać do babeczkach.
Przepis dodaję do akcji Festiwal dyni 2011.

Komentarze