Chleb razowy na drożdżach


Ostatnio mało piekłam chleba, więc teraz troszkę nadrabiam...

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/4 szkl. ciepłego mleka
  • 1 szkl.mąki pszennej
  • 2 szkl.mąki pszennej razowej
  • 1 szkl. wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soli
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, delikatnie zamieszać by się rozpuściły. Dodać szklankę mąki pszennej i odstawić na 15 minut. Dodać mąkę razową oraz wodę, sól,oliwę i miód. Dokładnie wyrobić, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie przylepiać się do dłoni. Odstawić na 30 minut. Uformować bochenek i odstawić jeszcze na 15 minut aż pięknie wyrośnie. Naciąć chleb by nie pękał podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. 


Komentarze

  1. O widzę Bożenko, że wzięłaś się za pieczywko :)
    A ja ostatnio zaniedbałam pieczenie bo staram się trochę podietować. Kucharz dietuje to i cała rodzina z musu wraz z nim ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grażynka-jakiś czas temu piekłam więcej chleba ,a teraz znów coś mnie naszło...Ja chyba też muszę trochę podietować..ale u mnie to będzie ciężko..bo domownicy nie chcą...

    OdpowiedzUsuń
  3. o proszę jak ładnie wygladaa! Pozdro pAni Bożenkoo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam. Bardzo smaczny:) Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szukałem łatwego i dobrego przepisu-znalazłem i wczoraj odważyłem się , upiekłem-od razu dwa.Przepis troszkę zmodyfikowałem tzn. dodałem troszkę otrąb pszennych (akurat takie były w domu),oraz zamiast miodu dałem cukier.Wyszło WSPANIAŁE pieczywo,przepis zapisałem,dziękuję i polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek wspaniały :-). Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój chlebek na drugi dzień zaczął się kruszyć przy krojeniu i to bardzo...? Czemuż to? Ktoś ma jakiś pomysł?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.