Ałtajskie rożki Mariany i Weekendowa Piekarnia #122



Ałtajskie rożki Mariany to kolejna propozycja Weekendowej Piekarni  .Bardzo pyszne ..następnym razem zrobię z podwójnej porcji..

Składniki:
  • 100g dojrzałego białego zakwasu pszennego (100% hydracji)
  • 450g mąki (dowolnej, ale dobrze by miała sporo glutenu)
  • 5 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 12g cukru
  • 10g masła
  • 350g wody

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki wymieszać, następnie zagnieść elastyczne, nieco lepkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 3 godziny, składając ciasto w tym czasie dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na kawałki. Z każdej części uformować lekko kule i zostawić na kolejne 10 minut. Następnie za pomocą drewnianego wałka rozwałkować cienkie placki o owalnym ksztalcie i zwinąć je w rulon. Ułożyć na blasze złączeniem w dół i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy prawie podwoją objętość, wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika (240 stopni Celsjusza) i piec z parą 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 220 stopni Celsjusza i dopiec jeszcze 10-15 minut. Studzić na kratce.

Komentarze

  1. Fakt, z porcji podanej w przepisie niewiele ich wychodzi i znikają w tempie ekspresowym. ładnie się prezentują.
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bożenko cudowne te rożki ...też mam je w planach ...mam nadzieję,z ę uda mi sie te plany zrealizować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. tofka- oj tak znikają w ekspresowym tempie...

    Jolanta Szyndlarewicz- dziękuję...a warto zrobić..moje córki już domagają się powtórki ..a robiłam je wczoraj...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.