Surówka z czerwonej kapusty...
- 0,5 główki czerwonej kapusty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- sól do smaku
Kapustę drobno poszatkować, ugotować w dużej ilości wody, do miękkości (około 2 minut od momentu zagotowania). Odcedzić, natychmiast skropić i wymieszać z sokiem z cytryny.Cebulę drobno posiekać w kosteczkę. Cebulę dodać do kapusty, wymieszać z olejem, doprawić solą.
Robię podobną, ale dodaję jeszcze jabłko starte na tarce o grubych oczkach.
OdpowiedzUsuńCzęsto robię czerwoną kapustę w podobny sposób. Wszystkie składniki identyczne, dodaję jeszcze tylko 20-30 dkg usmażonych na maśle pieczarek. Doskonale komponują się z kapustą i wzmacniają jej smak. Polecam spróbować.
OdpowiedzUsuńAha, jeszcze jedno. Surówka to to nie jest, bo kapusta jest gotowana :)