Pierożki z kurkami


Była zupa z kurek i zostało mi trochę kurek i postanowiłam coś z nimi jeszcze zrobić...No i znalazłam przepis na pierogi...U mnie prawdę mówiąc były to małe pierożki i bez suszonych pomidorów.Przepis znalazłam W kuchni Usagi, która prowadzi Pierogarnię. Przepis cytuję za autorką... 

  • ok. 300 g (1 opakowanie) ciasta francuskiego
  • 300 g kurek
  • 2-3 suszone pomidory w zalewie[nie dałam]
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub świeży)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki bułki tartej do zagęszczenia farszu (opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
Kurki oczyścić i pokroić w kostkę, cebulę i pomidory drobno poszatkować. Na patelni rozpuścić masło, dodać suszony tymianek (jeśli mamy świeży to dodać razem z natką na końcu), cebulę, kurki i pomidory i dusić około 10 minut aż zmiękną. Gdy są gotowe, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i do gorącego farszu dodać posiekaną drobno natkę pietruszkę.
Wystudzony farsz można zagęścić bułką tartą.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Ciasto francuskie podzielić na kwadraty, na każdy nałożyć farsz i złożyć tworząc trójkątne rożki. Dokładnie zalepić brzegi i ułożyć na papierze do pieczenia. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i piec w temperaturze 180°C około 30 minut, aż pierożki zrobią się złociste.
Przepis dodaję do akcji Pierogarnia.



Komentarze

  1. Ależ drobinki. A jakie śliczne. I jak smakowały?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Usagi- dziękuję...specjalnie zrobiłam takie małe..na jeden kęs...a były pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja wlasnie chcialam kupic kurek..a kurek brak..podobno nie ma..

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo zachęcająco. U mnie też dziś grzyby. Choć po kurkach już ani śladu.

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie też pierogi z kurkami, ale w tradycyjnym cieście ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. smacznydom - ja nie kupowałam- mąż nazbierał...

    Gospodarna narzeczona-dziękuję..a z Twojego przepisu na kurki do jajecznicy skorzystam...

    monami- ja akurat miałam opakowanie ciasta francuskiego ...Twoje pierogi z oscypkiem to świetny pomysł...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.