Dawno nie piekłam chleba,więc trzeba było coś upiec.Nie miałam zakwasu, więc wynalazłam przepis na chleb bez zakwasu... Przepis znaleziony tutaj.
- 500 g mąki chlebowej
- 15 g świeżych drożdży
- 300 ml letniej wody
- 2 łyżeczki drobnej soli morskiej
- 1 łyżeczka drobnego cukru
W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem i 2 łyżkami wody. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy na chwilę by się spieniły. W misce łączymy mąkę oraz sól i wlewamy rozczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę. Mieszamy całość drewnianą łyżką. Następnie zagniatamy ciasto około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę którą wkładamy do naoliwionej miski. Odstawiamy przykryte na około 45 minut by podwoiło objętość.
Po tym czasie krótko zagniatamy ciasto. Formujemy prostokąt i zawijając nadajemy mu kształt bochenka który wkładamy do naoliwionej blaszki. Wkładamy ją do foliowego woreczka i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220'C. Chleb lekko posypujemy mąką z góry, wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut.
Studzimy na kratce.
Przepis dodaję do akcji Domowe pieczywo dla alergika.
Po tym czasie krótko zagniatamy ciasto. Formujemy prostokąt i zawijając nadajemy mu kształt bochenka który wkładamy do naoliwionej blaszki. Wkładamy ją do foliowego woreczka i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220'C. Chleb lekko posypujemy mąką z góry, wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut.
Studzimy na kratce.
Przepis dodaję do akcji Domowe pieczywo dla alergika.
Lubię chlebki bez zakwasu i tak proste w wykonaniu. A do tego ten zapach - i potem smak...
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domowe chlebki, ten wygląda zachęcająco, fajny Ci wyszedł
OdpowiedzUsuńWygląda na taki z wyjątkowo pulchnym wnętrzem i chrupiąca skórką. Uwielbiam takie:)
OdpowiedzUsuńpięknie wyrósł. chlebki bez zakwasu też są super, Twój to najlepszy przykład :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty ten chleb i skórka była cudownie chrupiąca!
OdpowiedzUsuńBialutki i wyrośnięty, super.
OdpowiedzUsuń