Farmhouse loaf



Dawno nie piekłam chleba,więc trzeba było coś upiec.Nie miałam zakwasu, więc wynalazłam przepis na chleb bez zakwasu... Przepis znaleziony tutaj.


  •  500 g mąki chlebowej 
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 300 ml letniej wody 
  • 2 łyżeczki drobnej soli morskiej 
  • 1 łyżeczka drobnego cukru 
W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem i 2 łyżkami wody. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy na chwilę by się spieniły. W misce łączymy mąkę oraz sól i wlewamy rozczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę. Mieszamy całość drewnianą łyżką. Następnie zagniatamy ciasto około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę którą wkładamy do naoliwionej miski. Odstawiamy przykryte na około 45 minut by podwoiło objętość.
Po tym czasie krótko zagniatamy ciasto. Formujemy prostokąt i zawijając nadajemy mu kształt bochenka który wkładamy do naoliwionej blaszki. Wkładamy ją do foliowego woreczka i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220'C. Chleb lekko posypujemy mąką z góry, wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut.
Studzimy na kratce.

Przepis dodaję do akcji Domowe pieczywo dla alergika.

                                                

Komentarze

  1. Lubię chlebki bez zakwasu i tak proste w wykonaniu. A do tego ten zapach - i potem smak...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię domowe chlebki, ten wygląda zachęcająco, fajny Ci wyszedł

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na taki z wyjątkowo pulchnym wnętrzem i chrupiąca skórką. Uwielbiam takie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wyrósł. chlebki bez zakwasu też są super, Twój to najlepszy przykład :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyrośnięty ten chleb i skórka była cudownie chrupiąca!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.