Ekstrakt waniliowy


Przepis znaleziony na blogu Dorotki. Cytuję za Dorotką.


  • 3 strąki wanilii
  • 1 szklanka wódki (można również użyć brandy lub rumu, z tym ostatnim smak będzie słodszy)
  • szklany słoiczek, butelka (z zakrętką)
Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół (ale nie do końca, końcówki pozostawić złączone - nie pytajcie mnie czemu, być może dlatego, by ziarenka nie wypadały;), nie wyskrobywać nasionek!, umieścić w słoiczku (można strąki przeciąć na pół, gdyby nie chciały się zmieścić w buteleczce). Nalać wódki, do całkowitego przykrycia strąków. Zamknąć butelkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu (ale nie w lodówce), co jakiś czas energicznie wstrząsając.
Już po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, jednak po dwóch miesiącach osiągnie pełny aromat i wtedy można go używać. Można przechowywać przez lata. Jeśli połowę ekstraktu zużyjecie, warto uzupełnić buteleczkę alkoholem i trochę poczekać, do wzmocnienia aromatu.
Uwaga: nie dodawać ekstraktu do gorących płynów, ponieważ alkohol wyparuje razem z częścią aromatu z wanilii.
Przepis dodaję do akcji Domowy wyrób.

Komentarze

  1. Również jestem posiadaczką ekstraktu waniliowego. Świetna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie,że coraz więcej osób robi własne ekstrakty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba następnym razem zamiast waniliowego cukru zrobię właśnie ekstrakt..

    OdpowiedzUsuń
  4. Może i ja się pokuszę żeby zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiola-oj tak świetna sprawa, taki ekstrakt..

    kuchenne fascynacje- domowe zawsze najlepsze...

    asieja- zrób , bo warto..

    Aciri-skuś się, bo naprawdę warto..ten smak i aromat...
    ja robiłam już kilka miesięcy temu i dolewam co jakiś czas alkohol...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.