- 1 kg kabaczka lub cukinii
- 2 cebule
- 2 papryki [czerwona i żółta]
- 50 dkg kiełbasy
- 10 dkg boczku wędzonego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- liść laurowy
- ziela angielskie
- 1 /2 szkl. wody
- sól / pieprz
- szczypta cukru
Bigosik albo leczo ..jak zwał tak zwał.. ważne ,że danie jest smaczne...Polecam również przepis na bigos WINIARY.
Kabaczka pokroić w kostkę, ,cebulę, kiełbasę oraz boczek w kostkę , paprykę w paski .Podsmażyć na oleju [najlepiej w głębokiej patelni] boczek i kolejno dodawać kiełbasę, paprykę oraz cebulę.Kiedy cebula się zeszkli dodać kabaczka, ziele angielskie, liście laurowe i podlać wodą,dodać koncentrat pomidorowy i dusić do miękkości kabaczka.
Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate i Paprykujemy 2 oraz Cukinia 2011.
Jak ja dawno takiego bigosiku nie jadłam...:)
OdpowiedzUsuńPrawie jak leczo :)
OdpowiedzUsuń