Często korzystam z przepisów zamieszczonych na Wielkim Żarciu. i tym razem przepis pochodzi stąd.
- 2 i 1/2 kg ogórków
- 1/4 kg cebuli
- 1/2 kg papryki czerwonej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka octu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki soli
- czosnek do smaku
Ogórki ze skórką poszatkować, cebulę pokroić w półplasterki, paprykę też pokroić w cienkie paski.Poszatkowane warzywa zmieszać z pozostałymi składnikami i pozostawić na 3 godziny.Włożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.
Przepis dodaję do Akcji Przetwory 2011. Warzywa psiankowate,
| |
Kolejna fajna propozycja do zamknięcia w słoiczki na zimę:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis:)
OdpowiedzUsuńdziękuję..
Usuńa ta zalewe to zrobic z reszty skladnikow zimna czy jak?
OdpowiedzUsuńZalewy się nie robi oddzielnie.Wszystkie składniki należy wymieszać z poszatkowanymi warzywami i pozostawić na 3 godziny.
Usuńprzepis z wielkie Żarcie
OdpowiedzUsuńNapisane jest nad zdjęciem skąd pochodzi..i oczywiście jest z Wielkiego Zarcia..
UsuńDobry i smaczny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję..
UsuńMmm... ;)
OdpowiedzUsuńSuper sałatka, kilka słoików zrobiłam jakiś czas temu, a jest taka pyszna, że jak chce mieć coś na zimę to muszę dorobić.
OdpowiedzUsuńA ja w tym roku nie robiłam..całkiem zapomniałam o tej sałatce..
Usuńa zalewy nie za mało? wody się nie dodaje?
OdpowiedzUsuńWody się nie dodaje, warzywa wymieszane z olejem, solą itd, pozostawione na 3 godz. wytworzą sok.
UsuńJak zrobię to napiszę pozdrawiam
Usuńnie wiem jakiego dodać pieprzu ?
OdpowiedzUsuńWedług własnego gustu..ziołowego lub naturalnego..
Usuńja bym dodała jeszcze do tej sałaty ziela angielskiego
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można dodać.
Usuńjest znakomita polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się..
Usuńbardzo dobra sałatka na zimę,dziś zrobiłam,pyszna
OdpowiedzUsuńja jeszcze dodaję 1/2 kg marchewki utartej na wiórki
OdpowiedzUsuńZostały mi duże ogórki więc poszatkowalam doprawiamy wyszła super sałatka
OdpowiedzUsuń