Rybka w occie


Rybki złowione przez męża - zamknięte w słoiczku w zalewie octowej....Ja zawsze robiłam zalewę ''na oko'', ale tutaj znalazłam dokładny przepis..

Składniki na zalewę octowa:
  • 1,1 l wody
  • 0,1 l octu 30% lub 0,3 l octu 10% (zwykłego)
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 1 mały liść laurowy
  • 1 mała cebula (pokroić w plastry)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka jarzynki do zup(np. Vegetta)
  • 1 łyżeczka maggi
  • 1 kg świeżych ryb
Do pieczenia ryb:
  • 100 g bułki tartej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • olej
 Świeże ryby opłukać, osolić i pozostawić na 30-60 min w chłodnym miejscu. Bułkę tartą wymieszać dokładnie z mąką pszenną w płaskim naczyniu. Jajko rozbić trzepaczką w głębokim talerzu. Ryby opanierować w jajku i przygotowanej mieszance mącznej. W głębokim oleju piec z obu stron na intensywny złoty kolor. Usmażone gorące ryby poukładać w słoikach.

W trakcie pieczenia przygotować zalewę: wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Wrzącą zalewą zalać ryby w słoikach i natychmiast zakręcić wieczka. Nie zalewać ryb schłodzoną zalewą, ponieważ płyn w słoiku może zmętnieć.

Odstawić na co najmniej 2-3 dni.

Komentarze

  1. To w jakim tempie dodajesz przepisy jest niesamowite! podziwiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest kopiowanie z innych stron i wklejanie tak to się robi widziałęm ten przepis identycznie napisany na innej stronie przez jednego gościa pozdrawiam tez tak potrafię :) nei ma to jak blogi hehe :)

      Usuń
    2. Napisałam przecież,skąd pochodzi przepis..ja skopiowałam przepis to fakt-nie zaprzeczam..ale zdjęcie jest moje..więc nie czepiaj się..i na drugi raz przedstaw się..

      Usuń
  2. Ale mi smaka narobiłaś! Kto nie próbował takich rybek chociaż raz, dużo stracił! Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja tak kiedyś zrobiłam szczupaka - był autentycznie pyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam jak ojciec wracał z połowów i mama robiła takie rybki w słoiki, które ja potem jako wiecznie głodna studentka, zabierałam ze sobą do akademika :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.