Przejdź do głównej zawartości
Naleśniki - przepis podstawowy
Naleśniki - przepis podstawowy....
- 25 dkg mąki pszennej
- 0,5 l mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Mąkę wsypać do salaterki, pośrodku uformować wgłębienie i wbić w nie jajka. Dodać sól i olej. Dokładnie wymieszać. Stopniowo dolewając mleko, mieszać trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny. Jeśli przed smażeniem okaże się, że ciasto zgestniało, można je rozrzedzić odrobiną mleka lub wody. Rozgrzać patelnię. Wlewać po jednej chochelce ciasta i równomiernie rozprowadzić, przechylając patelnię. Smażyć, aż spód nalesnika lekko się zrumieni. Odwrócić i zrumienić z drugiej strony. Naleśnik zsunąć z patelni na odwrócony do góry dnem talerz albo dużą miskę. Usmażyć naleśniki z pozostałego ciasta.
Chyba każdy ma trochę inny przepis na naleśniki, a jednak zawsze wychodzą pyszne ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNaleśniczki z rana jak śmietana :) Ja muszę powiedzieć że wielbiam je z serkiem i dżemikiem na śniadanko :) A do tego herbatka :) Jak jest upał to można mrożoną :) Polecam z tego przepisu http://klub.dilmah.pl/blog/2011/08/08/letnia-akademia-herbaty-aquarius-iced-tea/
OdpowiedzUsuń