Przejdź do głównej zawartości
Przepis na smaczną surówkę pochodzi również z książki Kuchnia polska.
- 1 mała główka kapusty pekińskiej
- 1 cebula
- 1 kwaskowate jabłko
- 1 por [ tylko jasna część]
- 1 kiszony ogórek
- 0,5 szkl. śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka kminku lub szczypta mielonego kminku
- sok z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Kapustę oczyścić i drobniutko poszatkować. Cebulę pokroić w niewielką kostkę.Por pokroić w cienkie talarki , a ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w słupki lub kostkę [ ja potarkowałam na tarce o grubych oczkach].Wszystko wymieszać.Śmietanę lub jogurt [ u mnie pół na pół] zmiksować z kminkiem i wymieszać z jarzynkami.Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
Ma te ksiazke- bardzo fajne przepisy. Domowe takie :)
OdpowiedzUsuńfajna nazwa
OdpowiedzUsuńkarto_flana- zgadzam się, są tam fajne i takie domowe przepisy.
OdpowiedzUsuńbasiaP-..w tej książce jest mnóstwo przepisów z takimi fajnymi nazwami..