Dżem z jabłek i cukinii



Robiłam już dżem z cukinii, a tym razem jest dżem z cukinii i jabłek ..Przepis znaleziony tutaj.

  • 5 kg cukinii
  • 2 kg jabłek
  • 1 kg cukru
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki kwasku cytrynowego (dodawać stopniowo według własnego smaku)


Cukinie oczyścić z twardej skóry i miękkiego miąższu, jeżeli mamy młodą cukinie wystarczy umyć i odkroić końcówki. Następnie zetrzeć cukinie na tarce jarzynowej wrzucić do garnka i smażyć. W międzyczasie obrać jabłka usunąć gniazda nasienne, pokroić je w grubszą kostkę ok 1,5 cm i dodać do cukinii. Gdy cukinia częściowo się połączy dodać cukier i smażyć mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliło. Kiedy powoli zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny i kwasku cytrynowego do smaku. Gotować aż masa stanie się gęsta i zacznie spadać nam z łyżki płatami lub sprawdzić wkładając na zmrożony spodek odrobinę dżemu i jak zastygnie przeciągnąć przez środek łyżką - jeśli nie zmieni swojej struktury to znaczy że jest gotowy. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 20 minut. Wyjąc z garnka i wyłożyć na ręcznik odwracając do góry dnem tak pozostawić przykryte do całkowitego wystudzenia.
Przepis dodaję do Akcji Przetwory 2011. Cukinia 2011

Komentarze

  1. dżem z cukinii robiłam w ubiegłym roku, ale z dodatkiem cytryny. Ta wersja z jabłkiem bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. na zdjeciach dzem wyglada na grudkowaty i chyba nie ma galaretowatej konsystencji? ale pomysl bardzo mi się podoba, bo przemycilabym warzywo w dzemie, bo dzieciaki pują warzywami :( tak sobie mysle, czy jakby wykorzystac pektyne ze skorki i pestek, jak w tym przepisie http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,dzem-z-jezyn-i-jablek.php to czy dzem nie bedzie bardziej galaterkowaty? bo wydaje mi sie, ze za mała ilosc pektyny powoduje, ze dzem się nie wiaze w 'glutowata konsystencje' ;) dziekuje za pomysl Bożenko, bo mnie natchnęłaś bardzo!
    pozdrawiam z wietrznej dzis Anglii :) IzaP.

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie moze za grube kawałki jablek byly..ale mąż lubi takie..i może można dłuzej gotować..Pozdrawiam również.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.