Robiłam już dżem z cukinii, a tym razem jest dżem z cukinii i jabłek ..Przepis znaleziony tutaj.
- 5 kg cukinii
- 2 kg jabłek
- 1 kg cukru
- 1 cytryna
- 2 łyżki kwasku cytrynowego (dodawać stopniowo według własnego smaku)
Cukinie oczyścić z twardej skóry i miękkiego miąższu, jeżeli mamy młodą cukinie wystarczy umyć i odkroić końcówki. Następnie zetrzeć cukinie na tarce jarzynowej wrzucić do garnka i smażyć. W międzyczasie obrać jabłka usunąć gniazda nasienne, pokroić je w grubszą kostkę ok 1,5 cm i dodać do cukinii. Gdy cukinia częściowo się połączy dodać cukier i smażyć mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliło. Kiedy powoli zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny i kwasku cytrynowego do smaku. Gotować aż masa stanie się gęsta i zacznie spadać nam z łyżki płatami lub sprawdzić wkładając na zmrożony spodek odrobinę dżemu i jak zastygnie przeciągnąć przez środek łyżką - jeśli nie zmieni swojej struktury to znaczy że jest gotowy. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 20 minut. Wyjąc z garnka i wyłożyć na ręcznik odwracając do góry dnem tak pozostawić przykryte do całkowitego wystudzenia.
Przepis dodaję do Akcji Przetwory 2011. Cukinia 2011
dżem z cukinii robiłam w ubiegłym roku, ale z dodatkiem cytryny. Ta wersja z jabłkiem bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńna zdjeciach dzem wyglada na grudkowaty i chyba nie ma galaretowatej konsystencji? ale pomysl bardzo mi się podoba, bo przemycilabym warzywo w dzemie, bo dzieciaki pują warzywami :( tak sobie mysle, czy jakby wykorzystac pektyne ze skorki i pestek, jak w tym przepisie http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,dzem-z-jezyn-i-jablek.php to czy dzem nie bedzie bardziej galaterkowaty? bo wydaje mi sie, ze za mała ilosc pektyny powoduje, ze dzem się nie wiaze w 'glutowata konsystencje' ;) dziekuje za pomysl Bożenko, bo mnie natchnęłaś bardzo!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam z wietrznej dzis Anglii :) IzaP.
U mnie moze za grube kawałki jablek byly..ale mąż lubi takie..i może można dłuzej gotować..Pozdrawiam również.
OdpowiedzUsuń