Przejdź do głównej zawartości
Kolejny przepis na dżem z dyni..
- 2 kg dyni
- 1 kg cukru
- 2 op. żelfixu
- 0,5 l wody
- kilka kropli olejku pomarańczowego
- odrobina kwasku cytrynowego
Dynię oczyścić z miękkiego miąższu i skóry, pokroić w grubą kostkę podlać wodą i rozgotować.Po rozgotowaniu zmiksować [ niekoniecznie], dodać cukier, olejek i gotować 5 minut.Dodać odrobinę kwasku cytrynowego i żelfix.Gotować 3 minuty.Przełożyć do słoików i zamknąć.
Czy słoików nie należy pasteryzować?
OdpowiedzUsuńzjawisko- nie trzeba pasteryzować.
OdpowiedzUsuńJak się wleje gorący dżem (jakikolwiek) do słoików i postawi do wystygnięcia "do góry nogami" to nie trzeba!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Zamiast kwasku cytrynowego wlałam sok z dwóch cytryn, ale doszłam do wniosku, że jak bym wlała z 3 to by był lepszy. Smakował jak dżem morela/brzoskwinia (choć nie jadłam ale sobie wyobrażam). Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńjeszcze takiego dżemu nie jadłam, musi ciekawie smakować:)
OdpowiedzUsuńJeśli dodacie do tego 3 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe zamiast żelfixu, nie taką znowu odrobinę, bo aż 2 łyżeczki kwasku cytrynowego to smak zaskoczy Was swoją świeżością i intensywnością.:)
OdpowiedzUsuńa To to jest hm.. smaczne? Słodkie.. ? obstawiam, ze dyni będzie dużo jeszcze... Bardzo ciekawy to pomysł!
OdpowiedzUsuńSłowo pychota!!! nie oddaje smaku tego dżemu. Ja zamiast kwasku cytrynowego na 1 kg dyni dałam sok z 2 cytryn i nie dałam olejku, bo akurat nie miałam pomarańczowego, ale i tak jest bardzo smaczny. Smakuje podobnie jak dżem z brzoskwiń
OdpowiedzUsuń