Dżem z dyni


Kolejny przepis na dżem z dyni..

  • 2 kg dyni
  • 1 kg cukru
  • 2 op. żelfixu
  • 0,5 l wody
  • kilka kropli olejku pomarańczowego
  • odrobina kwasku cytrynowego
Dynię oczyścić z miękkiego miąższu i skóry, pokroić w grubą kostkę podlać wodą i rozgotować.Po rozgotowaniu zmiksować [ niekoniecznie], dodać cukier, olejek i gotować 5 minut.Dodać odrobinę  kwasku cytrynowego i żelfix.Gotować 3 minuty.Przełożyć do słoików i zamknąć.

Komentarze

  1. Czy słoików nie należy pasteryzować?

    OdpowiedzUsuń
  2. zjawisko- nie trzeba pasteryzować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak się wleje gorący dżem (jakikolwiek) do słoików i postawi do wystygnięcia "do góry nogami" to nie trzeba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis. Zamiast kwasku cytrynowego wlałam sok z dwóch cytryn, ale doszłam do wniosku, że jak bym wlała z 3 to by był lepszy. Smakował jak dżem morela/brzoskwinia (choć nie jadłam ale sobie wyobrażam). Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  5. jeszcze takiego dżemu nie jadłam, musi ciekawie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli dodacie do tego 3 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe zamiast żelfixu, nie taką znowu odrobinę, bo aż 2 łyżeczki kwasku cytrynowego to smak zaskoczy Was swoją świeżością i intensywnością.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. a To to jest hm.. smaczne? Słodkie.. ? obstawiam, ze dyni będzie dużo jeszcze... Bardzo ciekawy to pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. Słowo pychota!!! nie oddaje smaku tego dżemu. Ja zamiast kwasku cytrynowego na 1 kg dyni dałam sok z 2 cytryn i nie dałam olejku, bo akurat nie miałam pomarańczowego, ale i tak jest bardzo smaczny. Smakuje podobnie jak dżem z brzoskwiń

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.