Kolejny przepis z wykorzystaniem mojej wielkiej dyni...Przepis znaleziony tutaj.
- 2,5 kg kostki z dyni
- 40-50 dkg cukru
- 1,5-2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 pomarańcza z łupą, dokładnie umyta i wyparzona
- kilka sztuk goździków
- łyżeczka cynamonu
Dynię obrać grubo z łupy i twardego miąższu, wydrążyć środek i pokroić w grubą kostkę.
Kostkę z dyni przesypać cukrem i pozostawić na pół godziny. Odlać powstały sok, dodać do niego kwasek cytrynowy i cynamon. Zagotować. Do zagotowanego soku wkroić plasterki pomarańczy ze skórką, wymieszać i zdjąć z ognia. Gorącym płynem zalać dynię i przykryć. Pozostawić na 5-6 godzin (może być na całą noc) i po tym czasie czynność powtórzyć. W przeciągu 2 dni czynność tę tzn. zalewanie dyni gorącym sokiem powtórzyć 3-4 razy.
W razie potrzeby można sok dosłodzić lub dodać kwasku i zalać dynię. W końcu zagotować sok razem z dynią i gorącym przetworem wypełnić po same brzegi słoiki typu twist, zakręcić i postawić do góry dnem do ostygnięcia.
Przepis dodaje do akcji Przetwory 2011.
Dynia to genialne warzywko, choć mam wrażenie, że w Polsce jest ona kompletnie niedoceniana i raczej niewielu ludzi używa jej w swojej kuchni. No może jedynie same pestki są popularne, ale to by było na tyle. Fanom dyni (jak i tym nieprzekonanym) polecam artykuł na temat dobroczynnych właściwości tego warzywa: http://www.mojealergie.pl/wszystko_o_alergii/alergia_pokarmowa_1/pomocne_w_alergii/ta_niedoceniana_dynia_.html
OdpowiedzUsuń