Bardzo szybko się robi to ciasto i na dodatek jest pyszne..Takie ciasto można upiec i bez jabłek , ale z jabłkami jest smaczniejsze.
- 4 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 kisiel
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisiel.Wszystko razem wymieszać. Wylać na blachę, ułożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka.Upiec. Posypać cukrem pudrem.
Przepis dodaję do akcji Owocowe szaleństwo i Sezon na jabłka 2.
ja często z kisielem robię tak, że robię normalne ciasto, później jabłka, a na wierzch ubitą pianę plus jakiś kolorowy kisiel, super to później wygląda. Zrobię jak będę mieć troszkę czasu i zamieszczę na blogu to dam znać.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Bardzo fajny prosty przepis na ciasto, miałam ochotę je zrobić,tyle że nie podałaś w jakiej temperaturze piec i przez ile minut:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i jest na prawdę smaczne i proste- piekłam w temp. 180 stopni, dość długo to zajęło ale to przez mój piekarnik, który notorycznie nie dopieka.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Przepraszam a co z tym olejem zrobić???
OdpowiedzUsuńwypic
UsuńOlej dodać do ubitych jajek z cukrem.
Usuńmamy nadzieje , że będzie dobre -zrobimy mamie niespodziankę-pozdrawiamy Maksio ,Janek ,Antek i Julia
OdpowiedzUsuńJa też mam nadzieję , że będzie smakowała niespodzianka...pozdrawiam również..
Usuńa ja mam jeszcze takie pytanko bo rzadko się zdarza że ktoś podaje tego typu informacje...przepis na to ciasto jest na blachę o jakich wymiarach??? bo to bardzo ważne. pozdrawiam :P
OdpowiedzUsuńNo tak..wymiarów blaszki brak..ja czasem piekę nawet w tortownicy..a co do wielkości blaszki..to wedle potrzeb..w mniejszej blaszce ciasto będzie wyższe, a w większej niższe..
Usuńdobrze rozumiem że kisiel w proszku? czy ma być ugotowany?
OdpowiedzUsuńOczywiscie, ze w proszku.
UsuńA jaki kisiel?
OdpowiedzUsuńobojetnie jaki..
Usuńa ile sie go piecze ?
OdpowiedzUsuńBo właśnie zrobiłam i wsadziłam do piekarnika
przepraszam, że dopiero odpisuję...każdy piekarnik piecze inaczej i najlepiej sprawdzic patyczkiem.
UsuńZ jabłkami uwielbiam. Jedno z moich ulubionych dań - idealnie nadaje się na każdą okazję.
OdpowiedzUsuń