- 2 szkl.mąki
- 1 szkl.masła i oleju (pół na pół)
- 1 szkl.cukru
- 0,5 szkl.maślanki
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 szczypty soli
- 3-4 łyżki kakao (70%) dobrej jakości
- 2 jajka
- 1 łyżeczka wanilii
Rozpuścić masło dodać olej i kakao - doprowadzić do wrzenia. Odstawić do ostygnięcia.Zmiksować jajka z cukrem, następnie dodać sodę, sól, wanilię i maślankę. Miksować jeszcze kilka minut na dużych obrotach. Dodać czekoladową miksturę. Dodać mąkę. Miksować kolejne 3-4 minuty. Podłużną keksówkę posmarować masłem, posypać kaszą manna - lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto - powinno spływać do formy - ale nie może być lejące! Piec 45-50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto powinno być wilgotne i lśniące :)
Polewa:
- 4 łyżki masła
- 2-3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżka np. amaretto albo koniaku.
Uwielbiam ciasta czekoladowe. A Twoje wygląda cudnie! =]
OdpowiedzUsuń