Chrusty drożdżowe

Chociaż to nie karnawał takie chrusty zjada się ze smakiem.
  • 2 ,5 szkl.mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 5 dkg drożdży
  •  1 łyżka mleka
Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i cukrem .Odstawić do wyrośnięcia.Mąkę posiekać z margaryną , jajkami i śmietaną.Dodać wyrośnięty rozczyn.Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Nastepnie rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić na ukośne pasy [ 10cm długosci], rozciąć wzdłuż przez środek [ oczywiście nie przez całość], i przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.Smażyć w głębokim gorącym oleju.Po wyjęciu posypać cukrem.

Komentarze

  1. Wow! Połączenie racuszków z faworkami.Nato nie wpadłam. Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. W życiu nie jadłam drożdżowego chrustu!
    Fajne. Takie dwa w jednym. I racuchy i faworki.

    OdpowiedzUsuń
  3. te chrusty sa rewelacyjne;) polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. akurat robie napewno beda smaczne. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa...czy posmakowały..pozdrawiam również..

      Usuń
  5. A do tego ciasta wystarczy tylko 1 łyżka mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mhm..dawno nie robiłam i nie pamiętam..ale mleko jest tylko do rozrobienia z drożdżami..jak damy ciut więcej, na pewno nic nie zaszkodzi.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.