Przejdź do głównej zawartości
Buraczki na zimę i sok do barszczu
Przetwory , przetwory..tym razem buraczki ..są bardzo smaczne ...zajadałam się nimi nakładając w słoiki..a na dodatek jest i sok do barszczu. Przepis znaleziony tutaj.
- 6 kg buraków
- 6 dużych cebul
- 3 duże ząbki czosnku
- 6 szkl. wody
- 3 szkl.octu 6 % ( może być 10 % )
- 3 łyżki soli
- 3 szkl.cukru
- 15 ziarnek pieprzu
- 15 ziarnek ziela angielskiego
- 10 goździków
- 10 liści laurowych
Buraki ugotować , obrać i zetrzeć na grubej tarce.Cebulę drobno pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę.Warzywa zalać gorącą zalewą pozbawioną przypraw i zostawić na 24 godziny. Nie trzeba ich chować do lodówki, nie zepsują się. Potem odsączyć na sitku, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 min. Pozostały sok odparować i wlać do małych słoiczków i też pasteryzować.
Próbowalam zeszlym roku, w tym tez robie,Sa super. A sok wykorzystuje do barszczu z botwinka i jajkami. Pyszota_
OdpowiedzUsuńa kiedy dac te przyprawy?
OdpowiedzUsuńSą najlepsze a barszczu na wigilię nie wyobrażam sobie bez tego soku. Polecam
OdpowiedzUsuńsą najlepsze. nie wyobrażam sobie barszczu na wigilię bez tego soku. na prawdę polecam :-)
OdpowiedzUsuń