Buraczki na zimę i sok do barszczu



Przetwory , przetwory..tym razem buraczki ..są bardzo smaczne ...zajadałam się nimi nakładając w słoiki..a na dodatek jest i sok do barszczu. Przepis znaleziony tutaj.



  • 6 kg buraków
  • 6 dużych cebul
  • 3 duże ząbki czosnku


  •  6 szkl. wody
  • 3 szkl.octu 6 % ( może być 10 % )
  • 3 łyżki soli
  • 3 szkl.cukru
  • 15 ziarnek pieprzu
  • 15 ziarnek ziela angielskiego
  • 10 goździków
  • 10 liści laurowych
 Buraki ugotować , obrać i zetrzeć na grubej tarce.Cebulę drobno pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę.Warzywa zalać gorącą zalewą pozbawioną przypraw i zostawić na 24 godziny.  Nie trzeba ich chować do lodówki, nie zepsują się. Potem odsączyć na sitku, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 min. Pozostały  sok odparować i wlać do małych słoiczków i też pasteryzować.

Komentarze

  1. Próbowalam zeszlym roku, w tym tez robie,Sa super. A sok wykorzystuje do barszczu z botwinka i jajkami. Pyszota_

    OdpowiedzUsuń
  2. a kiedy dac te przyprawy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Są najlepsze a barszczu na wigilię nie wyobrażam sobie bez tego soku. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. są najlepsze. nie wyobrażam sobie barszczu na wigilię bez tego soku. na prawdę polecam :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.