- 1/2 kg zielonej fasolki szparagowej
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, listek laurowy, tymianek, bazylia, rozmaryn,
- łyżeczka soli i łyżeczka cukru do gotowania fasoli
- 2 zielone papryki [ nie miałam]
- 3 ogórki kiszone
- 3 ogórki świeże gruntowe
- jabłko
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanego koperku
- zioła prowansalskie lub dowolne wg uznania
- ewentualnie sól i pieprz do smaku
Sos:
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1-2 łyżki cukru
Fasolę umyć, obciąć końcówki i wrzucić do wrzątku razem
z dodatkami. Ugotować do miękkości. W tym czasie można pokroić w kosteczkę pozostałe składniki sałatki oraz przygotować sos. Wycisnąć sok z cytryny i rozpuścić w nim cukier, a następnie dodać oliwę i wymieszać na aksamitny winegret. Ugotowaną fasolkę przelać przez sito i po ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać w misce, połączyć z sosem i doprawić według uznania.
Do sałatki można dać fasolkę oraz paprykę w innych kolorach,
a także pomidory, rzodkiewki, a nawet kukurydzę z puszki. Kolorowa sałatka prezentuje się jeszcze ładniej.
Sałatka z fasolki jest idealna na kolację, ale równie dobrze może wystąpić w roli surówki do obiadu.
zielona a w dodatku jaka zdrowa! :)
OdpowiedzUsuńo a u mnie tez dzis fasolka :)
OdpowiedzUsuńPaula -oj tak zdrowa...
OdpowiedzUsuńdorota20w - Twoja fasolkę widziałam i podziwiam za pomysłowość.. mam jeszcze zieloną i żółtą i na pewno tak zrobię..