Świderki

Przepis pochodzi ze starej książeczki z przepisami.
  • 30 dkg mąki
  • 25 dkg twarogu
  • 10 dkg cukru 
  • 1 margaryna
  • 2 jajka
Twaróg zemleć, dodać mąkę , cukier ,  1 jajko i miękką margarynę..Zagnieść ciasto.Rozwałkować na 1/2 cm grubości , pociąć radełkiem na wąskie pasy.Przed położeniem na blachę każdy paluszek skręcić parę razy , aby miało kształt wiertła.Posmarować roztrzepanym jajkiem [ można dodatkowo posypać makiem lub sezamem] i upiec do zrumienienia.

Komentarze

  1. Na blaszce?
    O, ciekawy przepis. Tradycyjne chrusty toną w morzu..oleju.
    Wreszcie jakiś, pomysłowy kompromis:))

    OdpowiedzUsuń
  2. O jej, moja prababcia takie robiła ! I jeszcze w wersji na słono. Chciałam odnaleźć ten smak wiele razy, ale niegdy nie dawałam jajek! Muszę spróbować tej wersji, mam nadzieję, że tym razem uda mi się przywrócić wspomnienia : )

    OdpowiedzUsuń
  3. i to się nazywa niebiańska przekąska

    OdpowiedzUsuń
  4. Potrawa - tak ,są pieczone na blaszce... warto spróbować..

    Wika- nie próbowałam bez jajek , ale spróbować można... Można zrobić na słono, z sezamem lub makiem..

    kulinarne-smaki- nazwę można zawsze zmienić...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.