Przejdź do głównej zawartości
Przepis pochodzi ze starej książeczki z przepisami.
- 30 dkg mąki
- 25 dkg twarogu
- 10 dkg cukru
- 1 margaryna
- 2 jajka
Twaróg zemleć, dodać mąkę , cukier , 1 jajko i miękką margarynę..Zagnieść ciasto.Rozwałkować na 1/2 cm grubości , pociąć radełkiem na wąskie pasy.Przed położeniem na blachę każdy paluszek skręcić parę razy , aby miało kształt wiertła.Posmarować roztrzepanym jajkiem [ można dodatkowo posypać makiem lub sezamem] i upiec do zrumienienia.
Na blaszce?
OdpowiedzUsuńO, ciekawy przepis. Tradycyjne chrusty toną w morzu..oleju.
Wreszcie jakiś, pomysłowy kompromis:))
O jej, moja prababcia takie robiła ! I jeszcze w wersji na słono. Chciałam odnaleźć ten smak wiele razy, ale niegdy nie dawałam jajek! Muszę spróbować tej wersji, mam nadzieję, że tym razem uda mi się przywrócić wspomnienia : )
OdpowiedzUsuńi to się nazywa niebiańska przekąska
OdpowiedzUsuńPotrawa - tak ,są pieczone na blaszce... warto spróbować..
OdpowiedzUsuńWika- nie próbowałam bez jajek , ale spróbować można... Można zrobić na słono, z sezamem lub makiem..
kulinarne-smaki- nazwę można zawsze zmienić...