Maślane rogaliki

Coś do pochrupania...Przepis znalazłam na blogu Creme de la creme. Przepis cytuję za autorką..Ja zrobiłam tylko inny kształt...Mam blachę do rogalików i na niej upiekłam te smaczne kruche ciasteczka.
  • 1/2 kg mąki
  • kostka masła
  • 20 dag cukru
  • 2 jajka 
  • 3 żółtka
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania
Ze wszystkich składników zagniatamy kruche, ale elastyczne ciasto. Odstawiamy na 1/2 godzin w temperaturze pokojowej. Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy grubego palca i nadajemy im kształt litery S. Pieczemy 12-15 minut w średnio nagrzanym piekarniku na jasno złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  1. Pani Bożenko, właśnie wcinam do kawy kruche ciastka ;) co prawda w dodatku zbożowe, ale kruchym rogalikiem z cukrem nigdy nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja piję już2 kawę dziś i z chęcia sięgłabym po takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasia - proszę tylko bez PANI....do kawy czy herbatki smakują idealnie...

    kuchennefascynacje- zapraszam ..jeszcze kilka zostało...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.