Przejdź do głównej zawartości
Coś do pochrupania...Przepis znalazłam na blogu Creme de la creme. Przepis cytuję za autorką..Ja zrobiłam tylko inny kształt...Mam blachę do rogalików i na niej upiekłam te smaczne kruche ciasteczka.
- 1/2 kg mąki
- kostka masła
- 20 dag cukru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- otarta skórka z 1 cytryny
- cukier puder do posypania
Ze wszystkich składników zagniatamy kruche, ale elastyczne ciasto. Odstawiamy na 1/2 godzin w temperaturze pokojowej. Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy grubego palca i nadajemy im kształt litery S. Pieczemy 12-15 minut w średnio nagrzanym piekarniku na jasno złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem.
Pani Bożenko, właśnie wcinam do kawy kruche ciastka ;) co prawda w dodatku zbożowe, ale kruchym rogalikiem z cukrem nigdy nie pogardzę :)
OdpowiedzUsuńA ja piję już2 kawę dziś i z chęcia sięgłabym po takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńKasia - proszę tylko bez PANI....do kawy czy herbatki smakują idealnie...
OdpowiedzUsuńkuchennefascynacje- zapraszam ..jeszcze kilka zostało...