Kruche ciasteczka bez piekarnika

Kolejny przepis z serii - brak czasu na opublikowanie.Robiłam te ciasteczko- gofry dawno temu.Przepis znaleziony tutaj i cytuję za autorką.

Składniki na dużą  porcję  ok.  90 - 100 ciastek [ ja zmniejszyłam proporcje]
  • 1 kg.  mąki  -  nie krupczatki
  • 0,5  kg.  drobnego cukru
  • 8 jajek
  • 20 dkg.  margaryny  np. Kasi
  • 20 dkg  masła śmietankowego
  • 10 saszetek  cukru waniliowego 
Masło z margaryną stopić w rondelku -  wystudzić Do miski wsypać mąkę,  cukier,  cukry waniliowe, wbić jajka.Ucierając mikserem [ sprężynkami] na wolnych  obrotach  powoli wlewać chłodny tłuszcz.Ucieranie -  razem z tłuszczem trwa 2 - 3  minuty.Ciasto jest rzadkie ( jak na babkę )  -  i tak jest dobrze.Miskę z ciastem wkładamy do lodówki  na 1 - 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto jest dość twarde -  ale delikatne. Na podstawek nalać odrobinę oleju -  do minimalnego natłuszczenia rąk,  i kawałka stołu na którym układać będziemy porcyjki ciasta.Stołu  nie  posypujemy mąką i łyżeczką nabieramy porcyjki i kulamy kulki......jak duży orzech włoski .Z połowy porcji wyszło mi  50  kulek ( czyli ciastek).Nagrzewamy gofrownicę.Wkładamy po 2 kulki, zamykamy -dociskamy do oporu. Pieczemy 2,5 do 3 minut.
Właściwie to tych ciastek nie piecze się " na dzisiaj "
one powinny poleżeć,  choć znikają jeszcze ciepłe..

Komentarze

  1. Dziękuję za dodanie wpisu do akcji :) Ja dopiero niedawno odkryłem nowe zastosowanie gofrownicy, a tu widzę już rok temu były ciastka-gofry :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.