Krokiety mięsno-ryżowe

Przepis znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne wieki temu a dopiero niedawno je zrobiłam .. Cóż mogę powiedzieć o tych krokietach..- tylko tyle, że córki zapytały mnie, czemu nie robiłam takich krokietów wcześniej.. .Przepis cytuję za autorką. oraz powtórzę jej słowa-
Krokiety wyszły naprawdę pyszne...Chrupiące z zewnatrz, w środku  smaczne mięso z jeszcze roztopionym serem...pychaa.
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • 15 dag mielonej wieprzowiny
  • kilka łyżek wody
  • sól,pieprz
  • przyprawy: czosnek, bazylia,oregano,papryka, majeranek
  • 3 łyżki  przecieru pomidorowego
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 50 dag ugotowanego ryżu
  • 4 jajka
  • mąka i tarta bułka do panierowania
  • olej do smażenia
    Posiekaną cebulę zeszklić na maśle,wlać dwie łyżki oleju, a następnie dodać mięso. Podlewać wodą wymieszaną z przecierem, zagotować. Dodać przyprawy, sól i pieprz. Gotować przez kolejne 5 minut. Następnie wymieszać z serem, ryżem i 2 jajkami. Z masy formować wałeczki, obtaczać w mące, pozostałych 2 roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na złoto.
    Uwaga: Wałeczki są bardzo delikatne, łatwo pękają. Ja przenosiłam je na rozgrzany olej za pomocą łyżki.

    Komentarze

    1. Tak sobie myślę, że to mogłoby mi wyjątkowo smakować. O tak, zapiszę sobie i kiedyś zrobię!!

      OdpowiedzUsuń
    2. No proszę, a moje krokiety kończą się na samym ryżu :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Zamarzyły mi się takie krokiety do kubka czerwonego barszczu...:)

      OdpowiedzUsuń
    4. super i nie trzeba stać przy smażeniu naleśników

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
    Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.