Przejdź do głównej zawartości
Kopytka z sosem pieczarkowym
Kolejny sposób na kopytka..Tym razem z sosem pieczarkowym..
- 50 dkg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 1/4 szkl.mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
sos
- 25 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki
- 1 szkl.śmietany
- sól,pieprz
Ugotować ziemniaki i przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto .Uformować wałek i ukośnie ciąć na kawałki.Gotować w osolonej wodzie.Pieczarki i obraną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać śmietanę i wlać do pieczarek i zagotować. Tak przyrządzonym sosem polać kopytka.Przepis dodaję do akcji Nie wyrzucam jedzenia.
uwielbiam, polecam tez bazyliowe kopytka z sosem pomidorowym ;O)
OdpowiedzUsuń