Przejdź do głównej zawartości
Domowe wyroby są najlepsze...Przepis znaleziony tutaj.
- 5 kg mięsa wieprzowego
- 1 główka czosnku
- sól
- pieprz
- woda
Mięso zmielić, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sól, pieprz i ok. 1.5 litra zimnej wody. Wodę dodajemy, aby nasza mielonka nie była za sucha i po pasteryzacji utworzyła się galaretka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, układać do słoików tak, aby nie było przerw,( mięso musi być dobrze ubite w słoiku). Pasteryzować ok. 40 minut od zagotowania i ok. 20 minut od zagotowania dnia następnego o tej samej godzinie. Jeżeli chcemy szybko spożyć nasze mielonki to możemy pasteryzację wydłużyć do 50 minut i gotować tylko raz.
Przepis dodaję do akcji Wędliny domowe.
Ciekawy przepis:-)
OdpowiedzUsuńTeż taką robię tylko bez wody:)
OdpowiedzUsuńRobię podobną mielonkę:) Zawsze wychodzi pyszna.. i ten jej zapach:):)
OdpowiedzUsuńTo fakt najlepsze a te, które prezentujesz bezcenne. Ośmielę się powiedzieć, że na wagę złota. Kiedyś codziennosć dziś rarytas. My w tym roku zostaliśmy obdarowani takimi słoiczkami :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis ,skuszę się na zrobienie :)zawsze z takich mielonek wyjadałam galaretke :)
OdpowiedzUsuńfajnie wyglada miesa sie nie pekluje?
OdpowiedzUsuńNiekoniecznie...ale można.
Usuńmoja mama coś takiego robiła i jeszcze kaszankę do słoika mmmm pychota :)
OdpowiedzUsuńwitam zrobiłam kiełbase i zamiast galaretki jest rosół
OdpowiedzUsuńWitam..przykro mi...może było dodane za dużo wody?
Usuń