Domowa mielonka


Domowe wyroby są najlepsze...Przepis znaleziony tutaj.

  • 5 kg mięsa wieprzowego
  • 1 główka czosnku
  • sól
  • pieprz
  • woda
Mięso zmielić, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sól, pieprz i ok. 1.5 litra zimnej wody. Wodę dodajemy, aby nasza mielonka nie była za sucha i po pasteryzacji utworzyła się galaretka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, układać do słoików tak, aby nie było przerw,( mięso musi być dobrze ubite w słoiku). Pasteryzować ok. 40 minut od zagotowania i ok. 20 minut od zagotowania dnia następnego o tej samej godzinie. Jeżeli chcemy szybko spożyć nasze mielonki to możemy pasteryzację wydłużyć do 50 minut i gotować tylko raz.
Przepis dodaję do akcji Wędliny domowe.

Komentarze

  1. Też taką robię tylko bez wody:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobną mielonkę:) Zawsze wychodzi pyszna.. i ten jej zapach:):)

    OdpowiedzUsuń
  3. To fakt najlepsze a te, które prezentujesz bezcenne. Ośmielę się powiedzieć, że na wagę złota. Kiedyś codziennosć dziś rarytas. My w tym roku zostaliśmy obdarowani takimi słoiczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis ,skuszę się na zrobienie :)zawsze z takich mielonek wyjadałam galaretke :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie wyglada miesa sie nie pekluje?

    OdpowiedzUsuń
  6. moja mama coś takiego robiła i jeszcze kaszankę do słoika mmmm pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  7. witam zrobiłam kiełbase i zamiast galaretki jest rosół

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam..przykro mi...może było dodane za dużo wody?

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.