Cebulaki z makiem


Kolejny przepis , którego nie zdążyłam opublikować wcześniej..Robiłam je prawdę mówiąc dawno temu- no może nie tak dawno, ale był to jeszcze rok szkolny..Dzwoni moja córka[ będąc jeszcze w szkole] i pyta mnie co robię na obiad...Nie pamiętam co wtedy robiłam , ale mówię do niej , że będzie obiad , ale zrobię także cebulaki z makiem ...Na to moja córka - Mamo, a Ty dobrze się czujesz? cebulaki z makiem???... okazało się, że czułam się dobrze a cebulaki smakowały wyśmienicie..[Muszę znów je zrobić.]Przepis pochodzi z bloga Kuba pichci.

  • 5 dag drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 kg mąki 
  • 1 szkla. mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 dag margaryny
  • 1 kg cebuli
  • 3 czubate łyżki maku
 Drożdże mieszamy z cukrem, 2 łyżkami maki i częścią ciepłego mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Rozpuszczamy w garnku margarynę z reszta mleka. Wyrośnięty rozczyn i cieple mleko z margaryna dodajemy do maki z sola. Jajko roztrzepujemy za pomocą widelca i dodajemy do pozostałych składników zostawiając trochę na posmarowanie brzegów cebularzy (około łyżki).
Wyrabiamy ciasto tak, aby odstawało od reki, w razie potrzeby dodajemy make. Następnie pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy cebule – kroimy ja w kostkę i podsmażamy na oleju do uzyskania złotego koloru. Do cieplej jeszcze, ale juz zdjętej z ognia cebuli wsypujemy mak oraz doprawiamy sola i pieprzem.
Ciasto dzielimy na 12 części. Każda cześć wałkujemy na owalne placki. Brzegi placków smarujemy pozostawionym jajkiem. Następnie kładziemy porcje cebuli, rozkładając ja równomiernie po całym placku. Zanim wstawimy do gorącego piekarnika, poczekajmy chwilkę, aż znów podrosną.
Pieczemy w 200 stopniach do momentu, aż cebularze się zarumienią.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.