Rolada szachownica

Robiłam to ciasto oj dawno temu  , ale mogę powiedzieć , że było pyszne..Przepis znaleziony na blogu Mynolinki. Przepis cytuję za autorką...[U mnie trochę inaczej złożone , bo z 6 części i wyszły 2 rolady]

    Składniki;
    • 6 jaj
    • 1 i 1/4 szkl. cukru
    • 2 i 1/3 szkl. mąki
    • 1/3 szkl. mleka
    • 1/3 szkl.oleju
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki kakao
    Masa karmelowa:
    • 30 dkg cukru
    • 0,9 litra mleka
    • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 125 g masła
    • cukier waniliowy
    Ponadto:
    • 3 płaty wafli prostokątnych
    Podane składniki ciasta podzielić równo na pół (oprócz kakao). Z jednej części przygotujemy ciasto białe a z drugiej kakaowe.

    Ciasto białe:
     Jaja ubić z cukrem, cały czas ubijając dodać olej a następnie mleko. Do powstałej masy stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka) w blaszce o wymiarach 35x20 cm.


    Ciasto ciemne:
    postępować identycznie jak przy cieście jasnym, z tym że do mąki z proszkiem dodać jeszcze kakao. Piec na blaszce o tych samych wymiarach.
    Upieczone oba ciasta przekroić wzdłuż na 6 pasów. Ostudzić..

    Masa karmelowa:
    W garnku skarmelizować cukier, należy uważać żeby za mocno nie spalić.. Do powstałego karmelu wlać mleko ( z podanej ilości odjąć jedną szklankę) i cukier waniliowy, mieszać aż się rozpuści cały karmel. Do odlanej szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną, dobrze rozmieszać. Dodać do mleka karmelowego i gotować jak budyń. Do ciepłego budyniu wmieszać szybko margarynę.
    Przygotowanie:Na blacie kuchennym rozłożyć płaty wafli - ja kładłam na wilgotną ściereczkę bo bałam się, że się nie zrolują( i to był dobry pomysł....). Posmarować każdy ciepłą masą karmelową ( zostawiając oczywiście masy na przełożenie pasów ciasta). Na każdy arkusz wafla położyć paski ciasta wzdłuż, jeden jasny, jeden ciemny połączone kremem. Górę pasów również posmarować masą i położyć na nich kolejne 2 sklejone masą pasy ciasta (na jasnym ciemny, na ciemnym jasny). Teraz wystarczy tylko zwinąć arkusz wafla wokół ciasta i otrzymamy roladę. Powstałe 3 rolady trzymamy owinięte folią w lodówce.

    Przypominam o  konkursie.

    Komentarze

    1. Bardzo mi się podobają takie szachownice. Jeszcze nigdy nie robiłam, ale będę musiała spróbować, bo wygląda bardzo efektownie.

      OdpowiedzUsuń
    2. Bożenko, bardzo fajny pomysł z tą roladą. Też jeszcze nie robiłam, takiej, a wygląda bardzo efektownie :)

      OdpowiedzUsuń
    3. no proszę co ja tu znalazłam... cieszę się że robiłaś :)

      OdpowiedzUsuń
    4. myniolinka- zrobiłam i muszę przyznać , ze było smaczne.. Moje nie wyglądało tak pięknie jak Twoje ..

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
    Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.