Ogórki kwaszone


Robię je co roku.
  •  ogórki
  • czosnek
  • chrzan [po kawałeczku do słoika]
  • gorczyca
  • liście wiśni lub czarnej porzeczki
  • 4 łyżki soli
  • 2 litry wody
  • koper
 Ogórki umyć, osączyć.Do słoika włożyć koper, chrzan, liście , ogórki, ułożyć ciasno w słoikach.Wodę zagotować z solą.
Gorącą zalewą zalewamy słoiki i odstawiamy do zakwaszenia.
Przepis dodaje do Akcji przetwory 2011.

Komentarze

  1. Ja zwykle dodaję liście wiśni, ale gdy takich nie mogę dostać to ratuję się dębem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmm. u mnie zazwyczaj z liscmi dębowymi. to co kocham, to ten lekko 'gazowany' smaczek na języku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bożenko, jak ja zazdroszczę, że robisz sama przetwory! Ja choćbym chciała, to nie mam piwnicy ani spiżarni. Pamiętam, że moja babcia dawała liście wiśni.
    Jestem uzależniona od kiszonej kapusty i ogórków :).
    Przepis zapisany i będzie czekał, aż się gdzieś przeprowadzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam piwnicę, ale w niej nie trzymam przetworów. Ale i tak je robię, bo znikają bardzo szybko. Trzymam zawekowane rzeczy w lodówce i sobie podjadamy :D

      Usuń
  4. czosnek działa smakowo ale przede wszystkim grzybobójczo, chrzan,liście wiśni, porzeczki, dębu mają utrzymywać twardość ogórków, koper dodaje smaku. Gorczycę u mnie zawsze dodaje się do przetworów octowych, nie pomyślałam o kiszonkach, ale zawsze jest ten pierwszy raz. Pozdrawiam i kopiuję przetwory - będzie robota w sezonie! Dzięki!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dodaje jeszcze tzw. "czwórkę do ogórka": liść, pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie. Polecam smacznego!!!!!!!!

      Usuń
  5. ja też robię przetwory na zimę i dodaje zimną surową wodę z sola i się dobrze przechowują w piwnicy,mam pytanie- próbował taka metodą robić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię przeważnie z gorącą wodą ale z zimną też się udają

      Usuń
    2. Zawsze robię z zimną wodą i co roku są pyszne.

      Usuń
  6. z wodą surowa tez się udają ogórki na zimę -próbował ktoś z Was?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zalewam wrzątkiem, zakręcam, odwracam (przekręcam wokół) aby sprawdzić, czy nie przecieka i odstawiam już zakrętka do góry (ok. 3 dni stoją w kuchni, potem wynoszę)
      SĄ SUPER

      Usuń
    2. A ja dodaję do każdego słoika jeszcze kawalątek papryczki chili - są ostre

      Usuń
  7. ja robię z wodą z 5l bańek surowa są super 5 dni stoją w tem pokojowej a następnie wynoszę do piwnicy

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też zalewam wrzątkiem daje chrzan koper czosnek liście czarnej porzeczki i wiśni tylko soli to daje czubata łyżkę na litr wody i są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  9. Gorczyca do kiszonych? U nastepnej specjalistki liść laurowy, ziele, pieprz? To nie są korniszony, konserwowe. To maja być kiszone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdzie liść laurowy , ziele i pieprz ? przecież ja o tym nic nie piszę, że daję ,a gorczycę daję to fakt.Każdy robi po swojemu i ja nikomu nie mówię, że ma robić tak jak ja.

      Usuń
  10. Mój przepis,ogórki jedna łyżka soli na 1 l wody przegotowanej czosnek chrzan koper liść czarnej porzeczki liść winogrona.i są przepyszne chrupiące

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.