Przejdź do głównej zawartości
Robię je co roku.
- ogórki
- czosnek
- chrzan [po kawałeczku do słoika]
- gorczyca
- liście wiśni lub czarnej porzeczki
- 4 łyżki soli
- 2 litry wody
- koper
Ogórki umyć, osączyć.Do słoika włożyć koper, chrzan, liście , ogórki, ułożyć ciasno w słoikach.Wodę zagotować z solą.
Gorącą zalewą zalewamy słoiki i odstawiamy do zakwaszenia.
Przepis dodaje do Akcji przetwory 2011.
Ja zwykle dodaję liście wiśni, ale gdy takich nie mogę dostać to ratuję się dębem:)
OdpowiedzUsuńMożna użyć liście chrzanu.
Usuńmmmmm. u mnie zazwyczaj z liscmi dębowymi. to co kocham, to ten lekko 'gazowany' smaczek na języku. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBożenko, jak ja zazdroszczę, że robisz sama przetwory! Ja choćbym chciała, to nie mam piwnicy ani spiżarni. Pamiętam, że moja babcia dawała liście wiśni.
OdpowiedzUsuńJestem uzależniona od kiszonej kapusty i ogórków :).
Przepis zapisany i będzie czekał, aż się gdzieś przeprowadzę :)
Ja mam piwnicę, ale w niej nie trzymam przetworów. Ale i tak je robię, bo znikają bardzo szybko. Trzymam zawekowane rzeczy w lodówce i sobie podjadamy :D
Usuńczosnek działa smakowo ale przede wszystkim grzybobójczo, chrzan,liście wiśni, porzeczki, dębu mają utrzymywać twardość ogórków, koper dodaje smaku. Gorczycę u mnie zawsze dodaje się do przetworów octowych, nie pomyślałam o kiszonkach, ale zawsze jest ten pierwszy raz. Pozdrawiam i kopiuję przetwory - będzie robota w sezonie! Dzięki!!!
OdpowiedzUsuńja dodaje jeszcze tzw. "czwórkę do ogórka": liść, pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie. Polecam smacznego!!!!!!!!
Usuńja też robię przetwory na zimę i dodaje zimną surową wodę z sola i się dobrze przechowują w piwnicy,mam pytanie- próbował taka metodą robić ?
OdpowiedzUsuńJa robię przeważnie z gorącą wodą ale z zimną też się udają
UsuńZawsze robię z zimną wodą i co roku są pyszne.
Usuńz wodą surowa tez się udają ogórki na zimę -próbował ktoś z Was?
OdpowiedzUsuńJa zalewam wrzątkiem, zakręcam, odwracam (przekręcam wokół) aby sprawdzić, czy nie przecieka i odstawiam już zakrętka do góry (ok. 3 dni stoją w kuchni, potem wynoszę)
UsuńSĄ SUPER
A ja dodaję do każdego słoika jeszcze kawalątek papryczki chili - są ostre
Usuńja robię z wodą z 5l bańek surowa są super 5 dni stoją w tem pokojowej a następnie wynoszę do piwnicy
OdpowiedzUsuńJa też zalewam wrzątkiem daje chrzan koper czosnek liście czarnej porzeczki i wiśni tylko soli to daje czubata łyżkę na litr wody i są pyszne
OdpowiedzUsuńGorczyca do kiszonych? U nastepnej specjalistki liść laurowy, ziele, pieprz? To nie są korniszony, konserwowe. To maja być kiszone.
OdpowiedzUsuńA gdzie liść laurowy , ziele i pieprz ? przecież ja o tym nic nie piszę, że daję ,a gorczycę daję to fakt.Każdy robi po swojemu i ja nikomu nie mówię, że ma robić tak jak ja.
UsuńMój przepis,ogórki jedna łyżka soli na 1 l wody przegotowanej czosnek chrzan koper liść czarnej porzeczki liść winogrona.i są przepyszne chrupiące
OdpowiedzUsuń