- 1 kg ogórków zielonych
- 2 drobno posiekane cebule
- 1 pęczek drobno posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 10 dag zmielonej gorczycy
- 100 ml octu 10%
- 1 łyżka soli
- mielony pieprz
Ogórki obieramy, ucieramy na tarce, mieszamy z solą, zostawiamy na kilka minut i dokładnie osączamy na sicie. Odciśnięte ogórki mieszamy z cebulą, koperkiem, czosnkiem, gorczycą, pieprzem i octem. Napełniamy słoiki i zamykamy. Pasteryzujemy ok. 20 minut.
Przepis dodaje do Akcji przetwory 2011.
Przepis dodaje do Akcji przetwory 2011.
Witaj,
OdpowiedzUsuńCzy te ogórki, mają naprawdę trochę musztardowy smak?
Mam nadzieję,że odpowiesz na moje pytania??? Do rzeczy: pyt.1 - j.w edysqa z 17.08.2011; pyt.2 - do czego stosujesz taką "musztardę" ; pyt.3 - "ogórki zielone"/przepis/ tzn. wężowe? Dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam serdecznie. Anka
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że dopiero teraz odpisuję..Taką musztardę stosowałam tak samo jak normalną musztardę..np.do kanapki z wędliną..Ogórki zielone..tzn..ogórki świeże...ja robiłam [ dawno temu] z ogórków gruntowych...i nie wiem czy wężowe się nadadzą..ale myślę,że tak..Pozdrawiam.
UsuńDzięki za odpowiedź.Chodziło mi właśnie o ogórki gruntowe. Ale powiedz mi Bożenko czy to faktycznie przypomina musztardę i czy fakt , że robiłaś "dawno temu" świadczy o przeciętnym smaku wyrobu???? Smaczne przetwory i całe dobre "jedzonko" raczej się powiela.Pozdrawiam.Anka
OdpowiedzUsuńTen post z musztardą jest z 2011 roku..i całkiem o niej zapomniałam..W tym roku jakoś mało przetworów robiłam [ jak nigdy..ale dziś "walczę" z burakami] .. może jeszcze parę ogórków znajdę i znów zrobię..Ta musztarda nie przypomina typowej musztardy,ale dla mnie smakowała do mięska na kanapki..
Usuń