Przejdź do głównej zawartości
Kotlety z kaszy manny robiłam już parę razy .
- 1 szkl. kaszy manny
- 2 szkl. wody
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 8 dag żółtego sera
- 1 pęczek natki pietruszki lub koperku
- jajko
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- sól, pieprz
- słodka papryka
- bułka tarta
W zagotowanej wodzie rozpuścić kostkę rosołowa. Do wrzącego bulionu powoli wsypać kasze, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadzić do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Ugotowaną kasze przełożyć do miski i wystudzić. Następnie wbić jajko, dodać starty ser, masło lub margarynę, drobniutko posiekaną natkę pietruszki lub koperek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodka papryką -dokładnie wyrobić. Z jednolitej masy formować małe okrągłe kotleciki, lekko je spłaszczyć. Panierować w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju (na małym ogniu) z obu stron na jasnozłoty kolor.
Nie jestem fanem kuchni wegetariańskiej, ale ostatnio przekonałem się do bezmięsnych kotlecików. Jadłem takie z ziemniaków, twarogu, z cebulką (coś jak farsz do ruskich) - były świetne. Te też mi się podobają i pewnie zrobiłbym do nich jakiś sos... Muszę nad tym pomyśleć. Świetna inspiracja!
OdpowiedzUsuńNo na to bym nie wpadła:) Brzmi pysznie:)
OdpowiedzUsuńfajny pomysl:) a ja jeszcze takich nie jadlam:)
OdpowiedzUsuńkolejna fajna alternatywa! dzięki:))
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy czegoś takiego :) Ale znając mnie to się na nie skuszę :) Dziękuję!
OdpowiedzUsuńMT- ja też nie jestem fanką kuchni wegetariańskiej , ale jakiś czas temu razem z córką postanowiłyśmy nie jeść mięsa przez cały post i musiałam coś kombinować..
OdpowiedzUsuńAnia - i tak smakują..robię je co jakiś czas...
aga - skoro nie jadłaś to spróbuj ...
basiaP -ależ proszę bardzo...
Russkaya -to tak jak ja ..jak coś upatrzę to prędzej czy później muszę wypróbować...
Dziś robię :) Ależ jestem ciekawa smaku...
OdpowiedzUsuń