Przejdź do głównej zawartości
Czasem zdarza się , ze zostają ziemniaki z obiadu , więc robię kopytka..Oczywiście ziemniaki można ugotować specjalnie do kopytek..
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 25 dkg mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajo
- sól
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę. Gdy całkiem ostygną połączyć je z jajkiem i mąką, posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć, pokroić i wrzucać je do osolonego wrzątku. Gotować 2-3 mm, licząc od wypłynięcia kopytek na powierzchnię.Podawać polane zeszkloną cebulką.
Jak zostaną wam kopytka , to zaraz będzie wpis na ich wykorzystanie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.