Konfitura z rabarbaru

Kolejny przepis znaleziony  w necie i wypróbowany przeze mnie. Przepis cytuję za autorką Świat od kuchni.
  • 1,2 kg rabarbaru (po obraniu 1 kg czystego miąższu)
  •  0,80 kg cukru
  •  1 mała cytryna
Umyć dokładnie rabarbar pod  bieżącą wodą, obrać i pokroić na małe plasterki. Włożyć miąższ do miski, zalać wyciśniętym z cytryny sokiem i zasypać cukrem. Przykryć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na 24 godziny.
   Słoiki i zakrętki dobrze umyte wyparzyć w gorącej wodzie. Odstawić do samoistnego wysuszenia - po prostu nie wycierać.
   Zawartość miski, czyli rabarbar, sok i jakieś resztki cukru przełożyć do rondla i na delikatnym ogniu doprowadzić do wrzenia. Łyżką cedzakową usuwać pianę, która tworzy się na powierzchni. Od momentu zawrzenia smażyć cały czas na małym ogniu przez 30 minut, mieszając drewnianą łyżką. Czas może być dłuższy - syrop powinien zgęstnieć, a owoce stać się szkliste. Zdjąć z ognia i przelać do słoików. Brzegi oczyścić (mnie zawsze się ubrudzą) papierowym ręcznikiem i szczelnie zamknąć zakrętkami. 

Przepis dodaję do akcji Akcji przetwory 2011.

Akcja przetwory 2011     Rabarbar: zbieramy przepisy przed sezonem

Komentarze

  1. mmm rabarbarowa konfitura :) Musi byc przepyszna...juz marze o buleczce z tym cudem :) Musze wyprobowac :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Madleine -pozdrawiam...jest pyszna ...muszę zrobić więcej , bo z tej porcji wyszło tylko 3 słoiczki..

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda. Może i ja zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z rabarbaru jeszcze konfitury nie robiłam, a tak apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. hania-kasia - dziękuję.. zrób i napewno posmakuje..

    Avelina- ja też nigdy nie robiłam , to był pierwszy raz i tylko 3 słoiczki na próbę..

    OdpowiedzUsuń
  6. Trzeba w końcu coś rabarbarnąć;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.