Klopsiki w sosie chrzanowym

Pulpety w sosie chrzanowym... bardzo smaczne...Przepis znaleziony na  blogu Cudawianki i przetestowany pomyślnie już parę razy.. Pierwszy raz zamiast chrzanu [ jak zwykle zabrakło] dałam krem chrzanowy i danie też było pyszne...Ja sos robiłam z podwójnej porcji.
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • przyprawy [sól. pieprz, vegeta]
  • mąka do panierowania
  • oliwa do smażenia
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 1/2 łyżki chrzanu
  • 1/2 kubka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki koperku 
 Mięso wyrobić rękoma z jajkiem i przyprawami, dodać przyprawy i wymieszać. Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i usmażyć na oliwie na rumiano.W rondelku zrobić sos.W 1 szklance wrzątku  rozpuścić kostkę rosołową i postawić na małym ogniu, dodać chrzan ze słoiczka i wymieszać .Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do rondla z sosem i wymieszać.Przełożyć do rondla usmażone pulpety wraz  z pozostałą ze smażenia oliwą. Gotować na małym ogniu jakieś 5 minut.Na koniec dodać posiekany koperek.

Komentarze

  1. smacznie i prosto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam podobne klopsiki, pyszne były

    OdpowiedzUsuń
  3. basiaP - dokładnie - smacznie i prosto...

    zauberi - ja robiłam ten sos chrzanowy bez klposików do innego mięsa i również smakował...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie. Lubię takie sosy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.