Przejdź do głównej zawartości
Kartacze- jak okazuje się po przeglądaniu przepisów w internecie każdy robi inaczej..niektórzy kluski lub pyzy nazywają kartaczami itd...U nas kartacze robi się z surowych ziemniaków [ można dodać trochę gotowanych , ale niekoniecznie] bez dodatków mąki itd...Ilości ziemniaków i mięsa trudno mi podać, bo nigdy nie ważę, po prostu przynoszę wiaderko ziemniaków z piwnicy , wyjmuję torebkę mięsa mielonego z zamrażarki i do dzieła.
- ziemniaki
- mięso mielone
- cebula
- sól
- pieprz
- majeranek
Ziemniaki obrać i umyć. Kilka ziemniaków ugotować bez soli, resztę zetrzeć na drobnej tarce.Tak przygotowaną masę z surowych ziemniaków włożyć do gazy i wycisnąć z nich płyn. Dodać ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez praskę i razem wymieszać.Mięso doprawić solą i przyprawami.W dużym garnku o grubym dnie zagotować osoloną wodę. Nabierać dużą garść masy ziemniaczanej dłońmi oprószonymi mąką ziemniaczaną i wkładać do niej mięso. Delikatnie owijać mięso masą tak, aby nie wystawało z żadnej strony. Kiedy woda się zagotuje, ostrożnie wkładać kartacze do wrzątku. Gotować je około 50 minut na wolnym ogniu. Wyjąć i polać zeszkloną cebulką z boczkiem..
uwielbiam kartacze, ja robię z niewielką ilością ugotowanych ziemniaków i nadziewam serem białym. Nawet dziś robiłam :)
OdpowiedzUsuńkluski ziemniaczane z mięsem mielonym.
OdpowiedzUsuńpyszne!
Wspaniałości!
OdpowiedzUsuńzauberi - ja czasem dodaję też trochę gotowanych ziemniaków.. a z twarogiem moi domownicy akurat nie lubią...
OdpowiedzUsuńKarmel-itka.-oj pyszne te kartacze to fakt..
Ania - dziękuję..
Kiedyś robiłam takie ale mi nie wyszły :-) rozpadły się podczas gotowania :-))) za to bardzo je lubięę
OdpowiedzUsuńMałgosiaZ - może za słabo odcisnęłaś starkowane ziemniaki..
OdpowiedzUsuń