Kartacze

Kartacze- jak okazuje się po przeglądaniu przepisów w internecie każdy robi inaczej..niektórzy kluski lub pyzy nazywają kartaczami itd...U nas kartacze robi się z surowych ziemniaków [ można dodać trochę gotowanych , ale niekoniecznie] bez dodatków mąki itd...Ilości ziemniaków i  mięsa trudno mi podać, bo nigdy nie ważę, po prostu przynoszę wiaderko ziemniaków z piwnicy , wyjmuję torebkę mięsa mielonego z zamrażarki i do dzieła.
  •  ziemniaki
  •  mięso mielone
  • cebula
  • sól 
  • pieprz
  • majeranek
 Ziemniaki obrać i umyć. Kilka ziemniaków ugotować bez soli, resztę zetrzeć na drobnej tarce.Tak przygotowaną masę z surowych ziemniaków włożyć do gazy i wycisnąć z nich płyn. Dodać ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez praskę i razem wymieszać.Mięso doprawić solą i przyprawami.
W dużym garnku o grubym dnie  zagotować osoloną wodę.
Nabierać dużą garść masy ziemniaczanej dłońmi oprószonymi mąką ziemniaczaną i wkładać do niej mięso. Delikatnie owijać mięso masą tak, aby nie wystawało z żadnej strony. Kiedy woda się zagotuje, ostrożnie wkładać kartacze do wrzątku.
Gotować je około 50 minut na wolnym ogniu. Wyjąć i polać zeszkloną cebulką z boczkiem..







Komentarze

  1. uwielbiam kartacze, ja robię z niewielką ilością ugotowanych ziemniaków i nadziewam serem białym. Nawet dziś robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kluski ziemniaczane z mięsem mielonym.
    pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. zauberi - ja czasem dodaję też trochę gotowanych ziemniaków.. a z twarogiem moi domownicy akurat nie lubią...

    Karmel-itka.-oj pyszne te kartacze to fakt..

    Ania - dziękuję..

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś robiłam takie ale mi nie wyszły :-) rozpadły się podczas gotowania :-))) za to bardzo je lubięę

    OdpowiedzUsuń
  5. MałgosiaZ - może za słabo odcisnęłaś starkowane ziemniaki..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.