Przejdź do głównej zawartości
Smaczna sałatka...
- 1/2 kg pieczarek
- 4 jajka
- 1-2 winne jabłka
- 1 puszka groszku
- 1 por
- mały majonez
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz, kwasek cytrynowy
Pieczarki umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez około 10 minut. Przestudzone pokroić w kostkę. Jajka ugotować, przestudzone pokroić w grubszą kostkę. Por pokroić w krążki, posolić i na chwilę odstawić, następnie odcisnąć nadmiar soku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać, dodać groszek i majonez - ponownie wymieszać i doprawić.
smacznie, zjadlabym taka salatke:)
OdpowiedzUsuńSpróbowałabym:)
OdpowiedzUsuńpodobną robiła dawniej moja mama , nie było w niej chyba tylko jabłka
OdpowiedzUsuńaga ,Trzcinowisko - oj już za późno ..nie ma już sałatki...
OdpowiedzUsuńPanna Malwinna - można zrobić i bez jabłka...
witam
OdpowiedzUsuńsałatka pycha ale można również jabłka zastąpić 2 ząbkami czosnku
Anonimowy-witam..jeśli ktoś lubi czosnek, to owszem można zastąpić..
OdpowiedzUsuńmoje kubki smakowe pragną natki pietruszki:) nierozerwalny duet jak dla mnie, jak gotowane pieczarki to i natka obowiązkowo!
OdpowiedzUsuń